Hvabehar? Høreapparater er fantastiske supergadgets

EP131: Moderne høreapparater er spækket med digital superteknologi, der giver dig superhørelse og funktioner som normalthørende vil misunde.

Høreapparater er fantastiske supergadgets
Lyt med her og find ud af, hvor ENESTÅENDE moderne høreapparater er (Foto: Daria Kulkova)

Briller er et socialt accepteret hjælpemiddel mod et synshandicap. Med høretab er det en anden sag. Mange forsøger at skjule høreapparaterne ved at lade håret vokse ned over ørerne, og ingen ønsker tillykke med det nye hjælpemiddel.

Ærgerligt! Moderne høreapparater er nemlig enestående bittesmå computere, som er meget smartere end deres image. I dag forbindes de til en app på telefonen, hvor brugeren kan skrue op og ned for lyden og tilpasse akustikken til situationen; middagsbordsamtalen eller rockkoncerten.

Der er også støjreduktion indbygget, så noget af støjen fra omgivelserne, kan sorteres fra. Dermed bliver det lettere at deltage i samtaler, steder hvor det larmer. Naturligvis er høreapparatet også et trådløst headset, så telefonsamtaler kan besvares.

Nogle høreapparater kan retningsbestemmes, så kun lyden fra den, at du står foran, forstærkes – mon ikke nogen normalthørende vil misunde denne cocktailparty-funktion?

– “Vi skal hjælpe med høretabet, men vi mener også, at vi skal give brugerne nogle ekstra fordele, for det synes vi, at de har fortjent”, fortæller Thomas Olsgaard, chefingeniør i GN Resound, en af verdens største producenter af høreapparater, i vores techpodcast.

GN Resound vil gerne gøre det mere “sexet” at bruge et hjælpemiddel mod høretab, da mange høreapparater ender i en skuffe uden at blive brugt.

Typer af høretab

  • Medfødt
  • I forbindelse med sygdom eller medicin
  • Aldersbetinget høretab

Sådan starter et høretab

Den mest udbredte type af høretab er aldersbetinget. Det ses oftest ved 60-årsalderen og starter med, at der bliver “færre fugle i haven” og det er vanskeligere at følge med i en samtale ved middagsbordet. Detaljer i ord kan også forsvinde, hvilket ender med, at man misforstår tingene.

Det langt fra altid en selv, der lægger mærke til høretabet. Ens samlever og vennerne er nok de første, som opdager handicappet. Derefter kommer en lang periode, hvor du skal acceptere, at et høreapparat nok er nødvendigt.

Stålører eller glasører

Ikke alle personer kan tåle lige meget lyd, fortæller GN Resound.

– “Vi ved fra forskning, at nogen har det vi kalder stålører. De kan tåle ret meget støj tilsyneladende uden at få væsentlige skader. Andre har glasører, hvor der ikke skal ret meget til, før de får hørelsen ødelagt,” forklarer ingeniøren Thomas Olsgaard.

Det kan ikke fastslås, hvem der tåler meget støj. Derfor handler det om at passe på hørelsen så længe som muligt.

Myte: Ødelægger høj musik i headsets din hørelse?

Siden den første Walkman i 1980’erne har vi hørt, at høj musik i headsets skader hørelsen. Dette er en sejlivet myte, som ikke passer.

Da mange begyndte at anvende headsets, blev der forsket i konsekvenserne for hørelsen hos brugerne, da man forudså, at den høje musik direkte ind i ørerne, kunne blive et problem på længere sigt.

Forskningen viste, at man reelt ikke skal være bekymret, da ’naturen’ hjælper os, inden det går galt.

– “Når lyden begynder at genere, så skruer du selv ned for musikken. Det er ørets og hjernens egen forsvarsmekanisme. Derfor ser vi ikke de høreskader, som vi frygtede dengang”, lyder det fra Thomas Olsgaard i GN.

Generelt kan man sige, at hvis du efter musiklytning eller en koncert oplever ringen for ørerne, så har du været udsat for et problematisk lydniveau, der kan føre til høreskade.

Smart-ure advarer mod skadelige støjniveauer

Apple Watch har en funktion kaldet “Støj”. Her måles støjen fra omgivelserne løbende. Hvis du i en periode på har opholdt dig steder, hvor støjen kan skade hørelsen, giver uret en advarsel.

Med “Støj” kan du også se, hvor højt støjniveauet er lige nu, der hvor du er. Funktionen virker på Apple Watch Series 4 eller nyere modeller.

Har jeg et høretab?

Ved mit besøg hos GN Resound blev jeg forsøgskanin. Min opfattelse var, at jeg nok ikke længere hørte så godt. Audiologen stillede mange spørgsmål og hun konkluderede på forhånd, at min hørelse nok var udfordret. Særligt mine 15 år som radiovært med hovedtelefoner på i mange timer om dagen, var et faresignal – i lighed med mine fritidsjobs som DJ.

I den lydtætte boks fik jeg hovedtelefoner på og koncentrerede mig intenst om testtonerne.

Resultatet var overraskende, selv for audiologen: Min hørelse er inden for normalområdet. Jeg kan høre fuglefløjt, men i frekvensområdet over cirka 5.000 Hz har jeg et lille dyk, der gør, at lydene ’ths’ og ’f’ kan være en smule udfordret.

Min hørelse er normal og ikke behandlingskrævende, hvilket i nogen grad var en god nyhed. Men jeg kunne faktisk godt have tænkt mig at få adgang til de smarte gadgetagtige funktioner, som nogle høreapparater tilbyder.

Audiologen trøstede mig på vejen ud… “Bare rolig. Vi ses om nogle få år”, med henvisning til det naturlige aldersbetingende høretab.

Rundt i landet ligger mange høreklinikker, som forholdsvis hurtig kan afgøre, hvordan din hørelse har det. Høreapparater kan være dyre. Derfor er det helt i orden at besøge forskellige høreklinikker for at se nærmere på priserne og funktionerne. Det vigtigste er at købe det helt rigtige produkt, da det ellers bare ender i en skuffe.

LYT TIL PODCASTEN: Du kan lytte til techpodcasten fra MereMobil.dk, hvor vi taler om teknologi på dansk, via Apple Podcasts, Spotify, Podimo samt i alle podcastapps. Søg efter ‘MereMobil‘ Se også episodeoversigten her.

Jeg prøvede høreapparaterne

Selvom jeg endnu ikke har behovet, så afprøvede jeg alligevel et høreapparat ved mit besøg hos GN. Det er pokkers imponerende, hvad de små dimser kan – og de generede slet ikke. Efter få minutter mærkede jeg dem ikke.

Lydkvaliteten oplevede jeg ikke som unaturlig, men temmelig retvisende. Forstærkningen gjorde, at jeg naturligt sænkede min egen stemme; jeg har en tendens til at tale meget højt – en dårlig vane.

Jeg er vild med, at dimserne taler med telefonen og jeg ved kan justere og oprette egne lydprofiler – og skrue op/ned for lyden, uden at skulle leve med en foruddefineret indstilling, som høreklinikken har indkodet. Det giver mig ejerskab over min egen hørelse.

Forstærkningen gav mig en superhørelse – til den lidt skræmmende side, da jeg nærmest kunne “høre om hjørner”.

Nutidens høreapparater er ultragadgets, men fremtiden bliver vildere. Senere får brugerne mulighed for, med mobilkameraet, at scanne en QR-kode på f.eks. et TV på en sportsbar, hvorefter lyden streames direkte til høreapparatet. Dette er dog nogle år ude i fremtiden.

Jeg tror ikke, at jeg bliver pinlig berørt over at bære et høre-hjælpemiddel. Når den tid kommer. Fordelene overstiger langt ulemperne. Normalthørende skulle bare vide, hvor cool teknologien er.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

I episoden har du mulighed for at vinde en supercool MereMobil.dk termodrikkedunk, hvis du kan gætte “den mystiske lyd”.

Mine tanker om elbiler – og besøg hos Polestar

PODCAST: Lyt med når jeg fortæller om mine oplevelser med elbiler. Jeg taler også med Polestar om fremtiden inden for opladning og rækkevidde.

(mere…)
Dit næste tv: Skal du skifte nu?

PODCAST: Er det tiden til et nyt tv? OLED-skærm eller LCD? Hvad er bedst. Lyt med her før du udskifter din gamle tv-skærm.

(mere…)
Sådan vælger du den rigtige powerbank

PODCAST: Den bedste powerbank er ikke den billigste. Her er mindst 5 gode råd til, hvordan du vælger den rigtige powerbank.

(mere…)
Alt det du ikke vidste om 5G-internet til hjemmet

PODCAST: Er 5G lige så godt som fiber? Lyt med når jeg fortæller de fascinerede detaljer om 5G-mobilnettet.

(mere…)
Apple Watch Ultra 2: Den svære to’er

PODCAST: Apple Watch Ultra 2 er et solidt ur, men det mangler wow-effekten. Hør min episode om Watch Ultra 2 her.

(mere…)
Populære TV 2’s podcasts kræver adgang til Podimo

TV 2 oplyser, at det fremadrettet kræver abonnement hos Podimo, hvis man vil lytte til nogle af de mest populære podcasts fra TV 2.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram