Medie: ByteDance har adgang til følsom persondata
TikTok-ejeren ByteDance har fuld adgang til persondata, selvom det tidligere er afvist af virksomheden.
Nej. Amerikanske data fra TikTok er ikke “altid blevet lagret i Virginia og Singapore”.
Det skriver det respekterede amerikansk erhvervsmagasin Forbes.
TikTok-topchefen Shou Zi Chew garanterede – under ed – sidst i marts ellers for åben skærm under en høring i den amerikanske Kongres, at de omdiskuterede data ikke blev sendt til Kina.
Nu skriver Forbes, at data “de sidste mange år” “fra “tusindvis af TikTok-skabere og -virksomheder rundt om i verden” er tilflydt TikTok.
Det drejer sig om følsomme økonomiske oplysninger; data som CPR-numre og skatteoplysninger. Dataene er givet til TikTok, så de kan få betaling for deres arbejde og skabelse af indhold på platformen.
Ifølge Forbes har disse leverandører til platformen ikke været orienteret om, at de følsomme og personlige økonomiske oplysninger er landet på servere i Kina, hvor ansatte i TikToks moderselskab ByteDance har adgang til oplysningerne.
– “Opdagelsen rejser også spørgsmål om, hvorvidt medarbejdere, der ikke er autoriseret til at få adgang til disse data, har været i stand til det”, skriver Forbes.
Vil du forstå hvad TikTok-sagen handler om så lyt med her
Det er rigtigt mange data
Og det er tilsyneladende ikke følsomme persondata i småtingsafdelingen, som man i ByteDances hovedkvarter i Beijing har adgang til. Ifølge TikTok har appen 150 millioner brugere i USA. På verdensplan har TikTok over én milliard brugere, og appen er meget populær blandt børn og unge i USA og øvrige lande i Vesten.
At både amerikanske og europæiske følsomme data lander på servere hos ByteDance i Beijing og kan tilgås af virksomhedens ansatte er problematisk.
Det er mere problematisk, hvis der er hold i mistanken om, at ByteDance og den kinesiske regering er knyttet tæt sammen. Men at det skulle være tilfældet, afviste den kinesiske regering – ligeledes i sidst i marts – skulle være tilfældet. Den kinesiske regering afviste, at den beder selskaber om at aflevere data, som er blevet indsamlet uden for landets grænser.
Delstat slår prop i hullet
Den amerikanske delstat Montana forsøger, at slå en prop i det tilsyneladende pivåbne TikTok-hul, og har som den første delstat forsøgt at forbyde TikTok. Det har udløst sagsanlæg mod delstaten fra både TikTok og TikTok-brugere, der tjener penge på at lave indhold på appen.
Montanas lov træder i kraft 1. januar 2024, og den forbyder ganske simpelt TikTok at drive forretning i delstaten. Loven forbyder samtidig Apple og Google at tillade downloads af appen gennem deres tjenester.
LÆS OGSÅ: TikTok har angiveligt flyttet amerikanske data
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
På trods af det stormvejr TikTok har været i de seneste måneder, så viser nye tal fra Dansk Erhverv, at TikTok stormer frem. På et år har TikTok mere end fordoblet andelen af brugere, som følger influencers eller brands. Blandt de unge er der tale om en tredobling fra 14 procent i 2021 over 32 procent i 2022 til 42 procent i 2023. Dermed er TikTok næsten lige så stor som Facebook.