Videnskab.dk: Ikke dokumenteret at Instagram er skadeligt
Ifølge en dansk forsker er der ikke videnskabeligt belæg for, at Instagram kan være skadeligt for børn og unge.
Er det videnskabeligt dokumenteret, at det er skadeligt for unge – især piger – at bruge for eksempel det Facebook-ejede Instagram?
Det spørgsmål afdækker Videnskab.dk efter den tidligere ansatte hos Facebook Frances Haugen, er blevet de seneste ugers mest omtalte whistleblower.
Frances Haugen lækkede en række dokumenter via den amerikanske avis The Wall Street Journal.
Dokumenterne afslører antageligt, at Facebook i perioden 2019-2020 undersøgte, hvordan Instagram påvirker børn og unge.
Flere gange i undersøgelsen bliver det ifølge The Wall Street Journal slået fast, at særligt teenagere kan opleve negative konsekvenser ved at bruge Instragram.
Ifølge Videnskab.dk har uafhængige medieforskere og psykologer de seneste 10-15 år lavet studier om sociale mediers påvirkning af unge, uden at finde dokumentation for, at medierne er skadelige i stor stil.
Instagram gav dårligt selvbillede
I de lækkede dokumenter skulle det fremgå, at næsten hver femte amerikanske teenager, der bruger Instagram, i en Facebook-undersøgelse skulle have svaret, at Instagram gav dem et dårligere selvbillede.
Dette stritter imod, hvad lektor på Aarhus Universitets Institut for Kultur og Samfund, Andreas Lieberoth siger til Videnskab.dk.
– “Man ved ret meget efterhånden. Man ved for eksempel, at den skadelige effekt af sociale medier formentlig er ganske lille”, siger Andreas Lieberoth, som forsker i teknologiens påvirkning af vores psyke.
Der er dog flere studier, som kommer frem til en lille, ikke-signifikant statistisk sammenhæng mellem intensiv brug af sociale medier, for eksempel Instagram, og mistrivsel hos især unge piger, skriver Videnskab.dk videre.
Her peger Andreas Lieberoth på, at ensomhed, depression og angst er lidt mere udbredt blandt piger, som bruger meget tid på digitale medier. Om disse piger har det dårligt fordi de bruger meget tid på sociale medier vides ikke.
Det kan også være piger med mistrivsel og lavt selvværd, som bruger meget tid på digitale platforme som en form for flugt. Her siger Andreas Lieberoth, at man måske er tilbøjelig til, at bruge meget tid på Instagram, hvs man ikke trives.
Han tilføjer, at man ikke ved om det er de sociale medier der medfører, at man får det dårligt, eller om mistrivslen ganske simpelt skyldes noget andet.
Facebooks undersøgelse ikke er repræsentativ
Videnskab.dk noterer, at det amerikanske medie NPR skriver, at Facebooks undersøgelse involverede 150 piger, som var udvalgt fordi de i forvejen havde oplyst, at de har et problematisk forhold til egen krop.
Således er Facebooks undersøgelse ikke er repræsentativ for alle teenagepiger og Andreas Lieberoth siger desuden, at forskning tyder på, at det er piger, som i forvejen har det skidt med deres krop, er mere generte eller er under pres andre steder fra.
Facebook-grundlæggeren Mark Zuckerberg har under en høring i Kongressen i foråret udtalt, at det er mest sandsynligt, at sociale medier har en positiv effekt på børn og unge, mens Instagram-chefen Adam Mosseri har sagt, at Instagrams påvirkning på børn og unge er ganske små.
Mere til historien
I slipvinden på det stormvejr, som rejste sig da The Wall Street Journal afslørede Frances Haugens dokumenter har Facebooks direktør, Nick Clegg oplyst, at techkæmpen vil lancere tre initiativer for at gøre Instagram til en bedre oplevelse for unge. Læs mere om det her