Kan TDC ende med 5G-monopol i Danmark?
TDC kan måske sætte sig på 5G markedet til skade for konkurrencen, lyder det fra en konkurrent.
Teleselskabet 3 er meget bekymrede over udsigten til den kommende auktion over 1.500 MHz, 2.100 MHz, 2.300 MHz, 3,5 GHz- og 26 GHz-frekvensbåndene. Ifølge teleskabet er der nemlig en overhængende risiko for at TDC efter auktionen kan få et defacto 5G-monopol.
3 har derfor fået udarbejdet en rapport, der undersøger problematikken. Rapporten er lavet af Northstream, som hører under Accenture, der er specialiseret i rådgivning inden for telebranchen og særligt i spektrumstrategier. Vi kan på MereMobil.dk desværre ikke dele rapporten med vores læsere, men vi har læst rapporten og dens konklusioner.
3 peger på, at der er en overhængende risiko for at TDC kan løbe med alt for mange frekvenser ved den kommende frekvensauktion. Det vil i sidste ende kunne skade konkurrencen på det danske mobilmarked.
TDC vandt auktionen på 2.300 MHz
For at forstå denne frygt, bliver vi nødt til at skrue tiden tilbage til den seneste auktion fra Energistyrelsen, hvor TDC fik licens på 60 MHz ud af 100 MHz på det såkaldte 2.300 MHz frekvensbånd. Dette frekvensbånd var på daværende tidspunkt ikke så attraktivt, da det primært blev brugt til 4G LTE i TDD-versionen i nogle få lande, og antallet af kompatible telefoner var heller ikke overvældende.
Derudover var auktionen på 2.300 MHz underlagt nogle meget strikse krav om dækning og kapacitet, hvilket gjorde auktionen mindre attraktiv for teleselskaber, der ikke har mastepositionen i enhver lille flække i Danmark.
Set fra min stol, så var det kun TT-netværket og TDC, der havde en reel interesse i at deltage i 2.300 MHz auktionen, da omkostningerne til opfyldelse af dækningskravene var meget høje. De høje krav blev dog også massivt kritiseret af Teleindustrien, der er teleselskabernes brancheorganisation.
Siden auktionen er det dog blevet klart, at 2.300 MHz frekvensbåndet vil blive understøttet af flere smartphones, og at frekvensbåndet også vil blive brugt til 5G. Ifølge rapporten fra Northstream betegnes 2.300 MHz frekvensbåndet, sammen med 3,5 GHz, nu som de primære TDD 5G-frekvensbånd.
TDC har altså pludselig en konkurrencefordel, og TDC har i den kommende auktion mulighed for at sikre sig de resterende 40 MHz af 2.300 MHz frekvensbåndet.
Samtidig er det muligt for én byder i auktionen at sikre sig helt op til 160 MHz i 3,5 GHz-frekvensbåndet udover muligheden for at sikre sig de 40 MHz ekstra i 2.300 MHz frekvensbåndet.
Ifølge rapporten kan TDC med de nuværende auktionsregler faktisk sikre sig hele 260 MHz af de såkaldte TDD-kompatible frekvensbånd, mens et teleselskab som 3 risikerer kun at have 80 MHz til rådighed.
Motorolas 5G-for-alle strategi giver gevinst
Til skade for konkurrencen
For at kunne opnå de højere 5G-hastigheder, er det nødvendig med brede frekvensbånd på 100 MHz eller derover.
Hvis TDC pludselig har tilladelse til langt de fleste frekvenser, vil de kunne tromle konkurrenterne ned, og det er den bekymring som har fået 3 til at råbe op.
Licensauktionens vilkår kan nemlig give TDC et defacto monopol på 5G i Danmark – hvis man ellers sidestiller 2.300 MHz frekvensbåndet med 3,5 GHz frekvensbåndet. Men er de to frekvensbånd så sammenlignelige – kan man bruge de to frekvensbånd til 5G på nogenlunde samme måde rent teknisk? Det er netop det, som 3 har fået Northstream til at undersøge, og konklusionen er ganske klar.
I rapporten konkluderes følgende om 2.300 MHz og 3,5 GHz:
-“It is Northstream’s opinion that, for the purposes of deploying 5G in Denmark, the two bands should be considered as equal. This assessment is based on an analysis of the 3GPP standardization, telecom equipment support, device ecosystem and international adoption of both bands. Overall, one can conclude that while the 3.5 GHz band has indeed been considered the primary 5G band in Europe and also profited from this strong international focus in terms of the aforementioned criteria, this difference has little practical significance for the Danish market. All relevant 5G deployment scenarios are already or will shortly be supported for the 2.3 GHz band to the same extent as they are for the 3.5 GHz band. Furthermore, the license period of the bands included in the auction will be 20 years, during the majority of which both bands will become equally viable for delivering 5G services in Denmark after any perceived headstart of the 3.5 GHz band will havew diminished in the very near future.”
2.300 MHz kan altså fuldt ud sammenlignes med 3,5 GHz frekvensbåndet, men Energistyrelsen medregner altså ikke 2.300 MHz frekvensbåndet i de begrænsninger, der er sat på auktionen – og det er problematisk ifølge 3.
Tilbage står faktisk kun spørgsmålet om Staten er ved at forære TDC det meste af det danske 5G-marked de næste 20 år? Her skal man også huske på, at TDC udover deres mobilnetværk også er en af landets største udbydere af kablet internet.
Kan man forstille sig, at TDC har en interesse i at forhindre konkurrenterne i at etablere en alternativ internet infrastruktur via 5G? Vi følger med her på MereMobil.dk.
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
2.100 MHz frekvensbåndet har også en begrænsningen ved den kommende auktion. Her kan hver teleselskab maksimalt få tildelt 2 x 25 MHz parrede frekvenser ud af de 2 x 60 MHz, der udbydes på auktionen.