Kan smartphone-generationen slå fjernbetjeningen af pinden?
Det er mere end 65 år siden, at den velkendte og uundværlige fjernbetjening til tv’et blev opfundet. Men hvor længe får den lov til at blive?
I 1955 var det nærmest “tilbage til fremtiden”, da man opfandt fjernbetjening til tv-apparaterne. Man vidste det bare ikke.
Det er nemlig, her i begyndelsen af det tredje årti i det 21. århundrede, fortsat stort set den samme teknologi som dengang.
Fra din magelige plads i sofaen skal der som for mere end 65 år siden kun ét tryk på en knap på fjernbetjeningen for slukke tv’et, skifte kanal eller ændre på lydstyrken.
Lars Bo Larsen, forsker i brugerinteraktion på Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, samler overfor DR den 65 år gamle teknologis fortræffeligheder op i en enkelt sætning: “I fjernbetjeningens tilfælde ankom fremtiden allerede i 1955“.
Talekontrol er ikke fikst
Lars Bo Larsens kollega, Jan H. Mikkelsen, forklarer til DR, at hver knap har en slags individuelt fingeraftryk, som sendes til tv’et, når der trykkes på den.
– “Det er en simpel og enormt effektiv måde at sende informationer på, siger Jan H. Mikkelsen og tilføjer, at nyere og smartere funktioner, som for eksempel talekontrol, ‘ikke er fikst nok’ “.
Han spår dog i samme moment, at fjernbetjenings dage er talte. Her er det især streamingtjenesternes fremmarch, som stiller nye krav til betjeningen af tv-apparaterne.
Samtidig vil de nye generationers tætte forhold til smartphones bliver en udfordring:
– “Det betyder, at de som udgangspunkt er vant til at bruge deres mobiltelefon til stort set alt, og derfor tror jeg ikke, at de kommer til at få det samme forhold til den klassiske fjernbetjening”.
BRUGER DU TEKST-TV? Selv om smartphones og tablets er kommet til, er det fortsat næsten hver fjerde, der benytter DR’s tekst-tv mindst en gang om ugen, skrev DR i 2018 i anledningen af, at tekst-tv i Danmark fyldte 35 år.
Vildt klikkeri
Set fra en fjernbetjenings-brugers synspunkt er brugerfladen på et smart-tv en regulær obstruktion. Det er et vildt klikkeri bare for, at nå frem til den ønskede app. Og når der så skal søges går det helt galt.
Netop her vil en smartphone være svaret – alternativt en mus og et tastatur. Eller bare rykke helt frem i nutiden, og gøre som Jan H. Mikkelsen siger:
– “Det er meget lettere at bruge mobilens tastatur eller stemmestyring, så du bare kan sige højt, hvad du vil se”, siger lektoren til DR og spår, at fjernbetjeningen næppe når at fylde 80 år.
Vi mener: Fjernbetjeningen skal moderniseres
Her på MereMobil.dk mener sitens ejer John G. ikke, at fjernbetjeningens dage er talte. Brugeroplevelsen af ét tryk, som artiklen fra DR beskriver, er endnu ikke overgået, lyder det fra John G.
– “Der går LÆNGE inden det bliver almindeligt at tale til sit TV. Det er bare ikke nær så intuitivt som at bruge fjernbetjeningen. Der burde i stedet udvikles en ny type fjernbetjening, hvor fx en live-tv-kanal eller en favoritliste på en streamingtjeneste, kan tilgås med ét tryk. Jeg tror dog det har lange udsigter. Tjenesterne har også det problem, at det også er et ‘cirkus’ at finde rundt i dem. Man klikker, klikker og klikker. Ikke engang YouSee har formået at skabe ét kliks-adgang til f.eks. DR1 i deres TV-app”.
BLIV OPDATERET GRATIS: 4 gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.
Mere til historien
Forvilder de indfødte smartphone-brugere sig ind på tekst-tv vil de nok spærre øjnene op måske tænkte: “røg jeg tilbage til fortiden”. Tekst-tv blev udviklet af BBC i 1970’erne og på dansk tv er det stort set ikke blevet udviklet siden før årtusindskiftet. TV 2 havde indtil 27. april 2019 siden ttv.tv2.dk på internettet. Den side er lukket, men den i internet-æraens tid oldnordiske tv-version kører videre.