Cyberkriminelle lokker med falsk corona-hjælp

Få gode råd: Hackere misbruger coronapandemien som emne i phishing-mails og på falske hjemmesider, der spreder malware til besøgende. Dette skal du vide.

Cybersikkerhed burde i disse dage med coronapandemien være et buzzword nærmest på højde med covid-19.

Med tusindvis af hjemmearbejdende danskere vil der nemlig med usvigelig sikkerhed være godt med huller i sikkerheden på de private opkoblinger.

Men det er ikke så meget sikkerheden i adgangen til mere eller mindre følsomme dokumenter og data fra de danske virksomheder og offentlige kontorer. Det er direkte fup og fiduser, som hackerne misbruger coronapandemien til.

Ifølge Center for Cybersikkerhed (CFCS) hersker der ikke nogen ”digital våbenhvile” i krisetider – tværtimod misbruger hackerne coronakrisen til egne formål.

Der sprøjtes således i uhørt grad phishing-mails om pandemien ud til alverdens indbakker. Samtidig laves der masser af falske hjemmesider.

I begge tilfælde vil hackerne ikke brugere og modtagere noget godt. Tværtimod er formålet at sprede malware til de besøgendes computere med det formål, at gøre skadelige eller uønskede ting på de computere, de kører på.

– “Covid-19 har blandt andet medført, at der er blevet oprettet en relativt stor mængde falske domæner, som udnyttes til phishing og vandhulsangreb”, skriver Center for Cybersikkerhed og tilføjer:

– “Cyberkriminelle har for eksempel forsøgt at franarre danske borgere deres NemID-oplysninger. En del af de falske domæner lægger sig tæt op af sundhedsmyndigheders hjemmesider og navne”.

MereMobil.dk har tidligere nævnt historien, hvor et ægtepar på 87 og 88 år blev truet med coronavirus covid-19, og hvor kodeordet til deres NemID blev nævnt i trusselsmailen.

Pas på! Coronasvindlere huserer i din mailboks

Lette råd til bedre sikkerhed

Så mens Folketinget og sundhedsmyndighederne gør deres bedste for at nedkæmpe spredningen af covid-19, har CFCS i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen og politiet samlet følgende råd til et bedre cyberforsvar for borgerne:

  • Lav en sikkerhedskopi af dine billeder, dokumenter og videoer. Brug en ekstern harddisk, cloud tjeneste eller begge dele. Se mere om sikkerhedskopier på Sikkerdigital.dk: Tag en sikkerhedskopi
  • En ekstra kode kan beskytte din e-mail og sociale medier som for eksempel Facebook, Instagram, YouTube, Pinterest, Twitter, Snapchat og LinkedIn. Den ekstra kode forhindrer, at nogen overtager din konto og sender spam til dine kontakter eller misbruger din konto til svindel. Læs mere om to-faktor-sikkerhed på Sikkerdigital.dk: Lav et stærkt kodeord
  • Brug aldrig det samme password flere steder. Et godt password er: Unikt, mindst 12 tegn og ikke noget, du deler med andre. En passwordmanager app kan hjælpe dig med at huske alle dine passwords. Læs mere om passwordsikkerhed på Sikkerdigital.dk: Lav et stærkt kodeord
  • Udlevér aldrig billeder af dit NemID-nøglekort. Brug Borger.dk eller e-Boks.dk til at læse Digital Post fra myndighederne. Læs mere om falske mails på Sikkerdigital.dk: Phishing og smishing og på Sikkerdigital.dk: Et klik kan ændre alt
  • NemID: Spær dit nøglekort, kontakt din bank og anmeld til politiet.
  • Ransomware: Afbryd forbindelsen til netværket, luk computeren og søg hjælp til at gendanne dine filer.

GUIDE: Sådan laver du et sikkert password

Mere til historien

Center for Cybersikkerhed (CFCS) blev etableret i 2012 som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. CFCS er en organisation der varetager danske nationale opgaver som it-sikkerhedsmyndighed og netsikkerhedstjeneste.

Lenovo giver computere ekstra sikkerhed

Brugerne beskyttes bedre ved dette system, mener Lenovo.

(mere…)
Over 200 virksomheder understøtter nu passkeys

KORT NYT: Ifølge tal fra 1Password understøttes passkeys nu af over 200 virksomheder.

(mere…)
Online med Anders And – god viden til børn

Danske børns digitale kompetencer er nedadgående - måske "Online med Anders And" kan rette op på det?

(mere…)
Det bliver sværere for politiet at få adgang til din iPhone

Med iOS 18 kommer en masse nyheder – også for myndighederne som politiet, der nu får sværere ved at åbne iPhones.

(mere…)
Top 3 cybertrusler: En træls type er tilbage i toppen

En klassisk sikkerhedstrussel er tilbage i top 3, viser en ny rapport.

(mere…)
Giftig Android-malware: Den usynlige bankrøver

Vær opmærksom hvis din Android-telefon beder dig om at acceptere en udskiftning af opkalds- og telefonfunktionen.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram