Hvor er de gamle computerspil fra Amiga og Commodore?
EP#67: Spil til Commodore 64, Amiga 500 og endnu tidligere maskiner forsvinder. Mød Allan der kæmper for at bevare de gamle computerspil i et ræs mod stopuret.
Du har måske en gammel Commodore 64, Amiga 500 eller en anden oldsag af en computer stående på loftet, fordi minderne fra en svunden tid er så stærke, at du ikke kan nænne at smide maskinerne ud.
Det kan også være, at du for længst har smidt det hele ud. Men hov! Har du tænkt på, at du måske sletter sporene af digital Danmarkshistorie?
Medier som disketter og bånd holder ikke evigt, og det gør maskinerne der kan afvikle dem heller ikke. Så hvordan skal eftertiden kunne vide noget som helst om vores digitale fortid?
Én mand kæmper mod uret
På et kontor i Den Sorte Diamant i København sidder en enmandshær, der kæmper mod tiden, mens spilmedierne forvitrer.
Allan Christophersen arbejder med at bevare og forstå den danske computerspilshistorie. Det Kgl. Bibliotek er Danmarks nationalbibliotek. Allans placering er altså på toppen af dansk bevaring, hvilket giver ham ret til at piratkopiere i jobbets tjeneste.
Jeg har inviteret mig selv på besøg hos Allan, der gemmer sig bag gamle Commodore 64-maskiner, båndstationer, opbevaringsudstyr og bunkevis af disketter og bånd. En spilmaskine som i sin tid kunne købes i Daells Varehus; en Dava-tronic video sport maskine.
Lyt til min techpodcast og rejs med tilbage i tiden. Dengang hvor Super Oswald og Hugo var tidens samtaleemner og endnu før det findes et af Danmarks første computerspil Kaptajn Kaper i Kattegat. Tidslommen befinder sig i midten af København
Hvis du er interesseret i at høre om perspektiverne for nye spil, så tjek min episode om Google Stadia.
DU KAN HJÆLPE: Hvis du har viden om gamle spil eller materialer liggende, så kan du maile til Allan Christophersen på adressen spil@kb.dk. Du kan også følge Allan på Twitter.
Lyt til tech-podcasten
Du kan lytte til podcasten fra din smartphone, computer eller smarthøjttaler.
Vi er tilgængelige på Android, Apple Podcasts og Spotify samt den nye danske tjeneste Podimo.
Her kan du bladre i arkivet af spændende podcast-episoder.
Mere til historien
MereMobil.dk udgiver cirka hver fjerde uge en ny podcast på dansk på teknologi. Jeg forsøger hver gang at producere episoder, hvor helt almindelige teknologiinteresserede danskere kan være med – altså dem som ikke er super-nørder.
Podcast: Afspil i nyt vindue | Download (Varighed: 32:09 — 73.6MB)
Subscribe Apple Podcasts | Spotify | Blubrry | TuneIn | RSS