Nu testes 5G som hjemmets netforbindelse
5G kan erstatte fiberforbindelsen og tilmed levere TV-signalet. De første tests af 5G er i fuld gang.
5G handler ikke kun om hastigheder, der overgår hvad vi hidtil har kendt via mobilnettet. 5G giver også netværkene betydelige opgraderinger på kapacitet.
Teleselskaberne ser 5G endnu et ben, der kan bruges til at levere internet til hjemmet. Vi går en tid i møde hvor trådløse forbindelser i højere og højere grad bliver reglen fremfor undtagelsen.
Ericsson og Telenor åbner snart for en omfattende test af 5G, hvor borgerne og virksomheder i Elverum, Norge kobles på fremtidens mobilnetværk. I testen aktiveres omkring 50 testkunder.
Konkret er det 5G-smartphones og 5G til bredbånd og TV, som skal afprøves i den virkelige verden, skriver Finans.
5G kan erstatte fiber – også i Danmark
Mens nordmændene er først ude af startboksen med et stort 5G-forsøg, så er der også gang i 5G-udviklingen her i Danmark, og forventningerne til mulighederne med 5G er allerede nu store.
– ”Med 5G der tror jeg at du har et produkt, der er ligeværdigt konkurrerende med fiber. Det vil gøre det nemmere at få en højhastighedsforbindelse til hjemmet, som er markant højere, end det vi ser i dag, når vi får 3.5 GHz spektrum til rådighed,” fortæller Kim Christensen, netværksdirektør hos 3, til MereMobil.dk.
Det er særligt de lave svartider, og naturligvis hastigheden, der får teleselskaberne til at spå om ”trådløse fiberforbindelser” inden for en kortere årrække.
5G vil komme ind i huset med en router, der har et SIM-kort i maven – eventuelt med en ekstern antenne uden for huset. Kobber-, coax- og fiberboksene forsvinder dermed fra boligen.
I vores tech-podcast kan du høre mere om 5G i Danmark og de tanker, der gøres netop nu. Indslaget om 5G ligger fra 16 minutter inde i episoden.
Lyt til episode 66 – MereMobil.dk podcast
Du skal ikke dele med andre
På grund af den forøgede kapacitet som 5G kommer med, vil det ret teknisk være muligt at garantere brugerne en given hastighed på up- og download.
Trådløse routere med 4G, som vi har i dag, giver kun brugerne den hastighed, der er tilgængelig på den pågældende mast i den aktuelle brugssituation. Årsagen er, at 4G er en delt resurse. Mange brugere på den samme mast giver derfor lavere hastigheder.
Jeg har tidligere testet en 4G-løsning, hvor hele boligen fik netforbindelsen ind via 4G i stedet for den almindelige kablede forbindelse. I testperioden var der ingen som opdagede, at nettet kom via mobilmasten. Med andre ord. Det fungerede rigtigt godt.
Personligt er jeg ikke i tvivl om, at de kablede forbindelser fremadrettet bliver mindre og mindre vigtige.
ANMELDELSE: Stor test af internet fra mobilmasterne
Virker internet via mobilt bredbånd?
Mere til historien
5G ventes at rulle ud kommercielt i løbet af 2020 og tage rigtigt fart fra 2021 og fremefter.