Sådan får du mest for din brugte smartphone
TIP: Din brugtsalgsannonce har afgørende indflydelse på prisen. Læs hvordan du optimerer salget, og får mest for din gamle smartphone.
Den gamle smartphone, også de helt gamle, skal ikke på genbrug. Den skal sælges på brugtmarked. En ældre topmodel som Samsung Galaxy S6, der udkom i 2015, er der stadig mellem 1.000 og 1.800 kroner i (2017-priser). Alt efter standen naturligvis.
Sony Xperia Z5, der er et år ældre end Galaxy S6, udbydes til brugtpriser mellem 1.200 og 2.000 kroner. Så også her kan du hente en forholdsvist stort beløb.
Når du skal sælge den aflagte smartphone, er det ofte små, men vigtige ting der afgør, hvor høj pris du kan forvente, og hvorvidt interesserede købere klikker på netop din annonce.
Herunder får du en tjekliste med alt det du skal huske, når telefonen sættes til salg.
Et andet godt råd: Se hvad markedsprisen er netop nupå den model du vil sælge. Brug søgefunktionen på eksempelcis DBA til at vise annoncer for de seneste to uger. En meget høj pris kan gøre, at ingen interesserer sig for varen. Omvendt kan en lav pris skræmme køberne væk, fordi de tror, der er noget galt med telefonen.
GUIDE: Sådan vælger du den rigtige smartphone
5 tips der maksimerer brugtprisen
- Pas godt på telefonen
Vær realistisk om standen på din brugte telefon.
En pæn og velholdt telefon har højere brugtsalgspris end en ridset, bulet og ramponeret. I dagligdagen skal du undgå ridser, tab og slag. Brug eventuelt et cover til beskyttelse samt en skærmbeskyttelse.
Din brugte telefon må gerne have små brugsridser. Trods alt er det jo en brugsgenstand, men store flænger er et problem.
Det allerværste for prisen er skærmen. Er denne meget ridset eller ligefrem i stykker, så styrtdykker prisen. Har du fået udskiftet skærmen på et uautoriseret værksted, må du også notere et stort værditab.
- Klargør telefonen til salg
Frem med fiberkluden. Nu skal telefonen gøres ren. Gør fiberkluden fugtig (ikke våd) og rengør det ydre uden at påføre skader. Efterfølgende tørrer du den af med en tør fnugfri klud.
Pas på med brillerens og midler til vinduespolering. Disse indeholder alkohol, og kan skade den olie-behandling skærmen har fået ved produktionen. Oleophobic coating, som det hedder, gør overfladen mindre modtagelig overfor fedtede fingre. Derfor skal denne helst bevares.
Tilbehøret skal naturligvis have den samme tur.
Din brugte smartphone skal tage sig bedst muligt ud, når potentielle købere ser den an. Det er fuldstændigt, som når en bil skal sælges brugt. Her ”klargør” forhandleren også bilen, så den ser mest muligt indbydende ud.
Husk at nulstille telefonen til fabriksindstillinger og slette alle dine data. Sørg også for at logge ud af dit Apple ID, hvis det er en iPhone du sælger.
- Find alt tilbehøret
Find den originale salgsæske frem og undersøg om alt tilbehør, der fulgte med ved købet, er i kassen, eller om du kan finde det. Udover telefonen er det headset, opladekabel, oplader, klips til SIM-kort og hvad der ellers fulgte med.
Erstat aldrig tilbehøret med alternativer. Køberen forventer eksempelvis den originale oplader, og ikke en billig brugt du har fundet i supermarkedet. Hvis ladekablet er defekt, kan du enten prissætte efter det, eller købe et nyt og lægge i æsken.
Selvom æsken ikke bruges i dagligdagen, er det i en salgssituation med til at signalere, at du passer på dine ting.
GUIDE: 5 ting du skal tjekke før du køber en brugt smartphone
- Tag flotte billeder
Brug aldrig producentens billeder på brugsalgsannoncen. Køberne vil se, hvad de køber. Brug derfor ikke et poleret pressefoto. Du skal tage dine egne billeder.
Tag billederne i dagslys. Ikke om aftenen ved kunstigt lys (med mindre du er fotograf). Gå tæt på så detaljerne kan ses, men tag også oversigtsbilleder. Husk at fotografere siderne, bagsiden og æsken med tilbehøret. Tag desuden et billede hvor telefonen er tændt, så køberne kan se at den virker.
Brug god tid på denne del. Flotte billeder fanger øjet mere end nogle dunkle og slørede billeder.
- Skriv en ærlig annonce
Beskriv produktet præcist og vær ærlig hele vejen igennem. Når det er sagt, så er det jo en salgstekst. Du må gerne give den lidt gas med sætninger som ”Jeg sælger denne flotte og velholdte iPhone”, hvis det er tilfældet.
Fremhæv alle de gode ting ved standen, tilbehøret, kvittering og eventuel ekstra garantiperiode eller forsikring.
Nævn, men nedton, de dårlige ting. Der er ingen grund til at indlede med en sætning som ”Jeg sælger denne ét år gamle iPhone med mange ridser”.
Når en potentiel køber stiller spørgsmål så svar oprigtigt og præcist.
Ved oprettelsen af annoncen skal standen angives. Mulighederne på DBA er Perfekt, God, Rimelig og Defekt. Tænk meget over hvor god standen er, inden du sætter krydset.
Fortæl hvem du er
Enhver handel mellem private er en tillidssag. Det styrker din chance for en succesfuld handel hvis du står ved hvem du er. Det vil sige. Sørg for at NEM ID validere din brugerkonto på DBA, hvis det er her du sælger telefonen.
På alle annoncer fremgår det tydeligt, om sælgeren er valideret, og det vil få dine annoncer til at fremstå mere tjekkede.
Husk også at udfylde mobilnummeret rigtigt. Nogle henvender sig via SMS fremfor i kommentarsystemet på annoncerne.
Mere til historien
Ethvert brugtsalg er en tillidssag. Undgå at sende telefonen til køberen, før du har fået pengene i hus. Denne artikel er bragt i samarbejde med DBA Guide.