MP3-æraen er slut – fremtiden tilhører AAC
Udviklingen af musikformatet MP3 lægges på hylden. Folkene bag erkender, at tiden er ovre.
MP3-æraen er ved at være slut. Selskabet bag det legendariske og populære musikformat MP3 har nemlig stoppet udviklingen og afvikler licensprogrammet.
MP3 slog igennem i 1990’erne og redefinerede vores måde at gemme og afspille musik på.
Men det tyske forskningsinstitut Fraunhofer IIS, der opfandt MP3 og siden har har stået for udviklingen og licensieringen af teknologien, har i en pressemeddelelse meddelt, at det stopper udviklingen og afvikler licensprogrammet når patentet udløber.
Udviklingen af MP3 begyndte i 1987, og formatet satte sig på markedet i slut-halvfemserne da fildelingstjenesten Napster blev udbredt og der samtidig kom dedikerede MP3-afspillere på markedet.
– PODCAST: Ekspertens tips til bedre lyd
I takt med de senere års streamingtjenester er brugen af MP3-formatet faldet drastisk til fordel for musikformater som AAC, OGG og FLAC, som blandt andre Spotify og Google Music benytter sig af.
Fraunhofer IIS lægger sig fladt ned og erkender, at de nye formater giver langt bedre lyd og komprimering. Formaterne kan samtidig indeholde tjenester, som mp3-formatet ikke kan.
Selvom udviklingen af MP# stopper, så dør dit musikbibliotek ikke. Dit anlæg, din pc og din mobil vil fortsat understøtte formatet.
Mere til historien
MP3 er en forkortelse af MPEG-1 Audio Layer 3 og er en komprimeringsstandard for lyd. Det var det tyske institut Fraunhofer der udviklede standarden som i sin komprimerede form kunne frembringe lyd i nærheden af CD-kvalitet.