Beredskabsmeddelelser skal i 2016 komme på smartphonen

2

Ny alarmerings-applikation fra Beredskabsstyrelsen skal advare danskerne om konkrete farer.

Når luftsirenerne lyder, så skal du gå indendørs, lukke vinduer og døre samt tænde for Danmarks Radio P4.

Sådan har vejledningen været i mange år, men det er dog en velkendt sag, at ikke alle danskere er lige gode til følge vejledningen. Konsekvensen kan være katastrofal, når folk kimer myndighederne ned med dumme spørgsmål i stedet for at tænde for radioen. Nu vil Beredskabsstyrelsen langt om længe tage den moderne mobilteknologi i brug til at advare danskerne.

Beredskabsstyrelsen
Beredskabsstyrelsen

Beredskabsmeddelelser udsendes i dag via DR og TV2, som advarer danskerne via radio, TV, Internet og tekst-TV.

DR og TV2s Regioner udsender også i nogle tilfælde beredskabsmeddelelser via deres smartphone applikationer. Flere myndigheder udsender ligeledes beredskabsmeddelelser via sociale medier og på myndighedernes respektive hjemmesider.

Beredskabsstyrelsen har nu valgt, at udvikle sin egen applikation til udsendelse af disse meddelelser. Ved større ulykker eller katastrofe vil man i løbet af næste år kunne blive alarmeret på sin smartphone via en ny gratis applikation. Applikationen skal dog først udvikles, og Beredskabsstyrelsen forventer, at den bliver introduceret i begyndelsen af 2016.

Avanceret applikation

Ifølge en pressemeddelelse fra Beredskabsstyrelsen vil danskerne, i starten af næste år, kunne downloade en gratis applikation til deres smartphones, der kan advare om større ulykker og katastrofer i Danmark.

Den første version af applikationen vil kunne modtage beredskabsmeddelelser fra myndighederne ved akutte faresituationer, varslinger fra DMI om farligt vejr samt give information om større uregelmæssigheder i vejtrafikken som f.eks. længerevarende lukninger af de store broer. Senere er det planen, at udbygge applikationen med varslinger fra endnu flere myndigheder.

Ideen med applikationen er, at give de mange danskere med en smartphone mulighed for at bruge telefonen som en mobil sirene. Hvis den lyder, vil man med det samme kunne se, hvad der er sket og hvordan man bør forholde sig. Det kræver dog, at telefonen er tilsluttet internettet enten via mobilnetværk eller Wi-Fi.

Den nye applikation er tiltænkt som et supplement til de eksisterende varslingskanaler, der allerede findes. Beredskabsstyrelsen udvikler applikationen i samarbejde med Rigspolitiet, DMI og Vejdirektoratet. Opgaven er netop sendt i udbud.

Indbygget sirene?

Ifølge pressemeddelelsen er idéen med applikationen at “give de mange danskere med en smartphone mulighed for at bruge telefonen som en mobil sirene”.

På MereMobil.dk ser vi med spænding frem til, hvilken teknisk løsning Beredskabsstyrelsens leverandør vælger at benytte. Der er nemlig flere tekniske udfordringer forbundet med effektiv alarmering – og specielt hvis man skal tage delen med “mobil sirene” bogstaveligt.

Det kan hurtigt blive et problem, at få udviklet sirenedelen på de forskellige mobilplatforme, da der er flere begrænsninger på, hvilke former for alarmer en applikation kan benytte.

DR Nyheder udsender allerede i dag beredskabsmeddelelser via DRs nyhedsapplikation. Disse beredskabsmeddelelser udsendes som push-beskeder til alle smartphones – vel at mærke til smartphones hvor push-beskeder er slået til, hvilket aktiveres på applikationsniveau.

Ved modtagelse en push-besked afspilles typisk en “sms-tone”, som dog kan forveksles med en normal SMS eller Facebook-besked. Såfremt smartphonen står på “lydløs profil” eller hvis funktionen “Forstyr ikke” er slået til, så vil der ikke blive afspillet en alarmtone.

Mere til historien

Kan du ikke vente til 2016, så benytter DR allerede push-beskeder til udsendelse af beredskabsmeddelelser i DR Nyheds applikation. Applikationen kan hentes gratis til iOS og Android.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
guest
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste Flest stemmer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer