Samsung Galaxy S4 – topmodellen skuffer

MINITEST: Samsung Galaxy S4 er årets topmodel fra Samsung, men den store performance og sidste finish udebliver. Jeg er efterladt med skuffelse.

Samsung Galaxy S4 tilbyder flere nye ting, men er alligevel bare ”gammel vin på nye flasker”. I forhold til Galaxy S III er der for lidt nyt under motorhjelmen.

Designet er det samme og materialet er også kedeligt plastik. Der er dog også fordele ved plastik, nemlig den lave vægt, samt at telefonen forbliver pænere (altså uden ridser m.v.) i længere tid.

Samsung Galaxy S4 test
Samsung Galaxy S4

Kort om Galaxy S4

Det er lykkedes Samsung at forøge skærmstørrelsen fra 4,8 til 5,0 tommer uden at det er gået ud over den fysiske størrelse, hvis man sammenligner med forgængeren. Det gør, at brugerne får mere skærmplads, uden telefonen fylder mere i lommen.

Højden er endda blevet mindre, hvor Galaxy S III var 137 mm, så er Galaxy S4 nu 136,6 mm. Bredden er også reduceret fra 71 til 69,8 mm, og vægten er faldet fra 133 til 130 gram.

Til trods for justeringerne, så er der ingen tvivl om, at det er HTC One, der løber med titlen som den bedst designede topmodel på Android-platformen i år, mens efterårets Huawei Ascend P6 er en af de bedst designede Android-modeller under 3.000 kroner.

Huawei Ascend P6 – en designperle fra Kina

Den version af Galaxy S4, som sælges på det danske marked, kommer med en Qualcomm Snapdragon 600 1,9 GHz processor, men til trods for den store processorkraft, så er det ikke alt i interfacet, som er helt smooth. Det viser sig eksempelvis ved, at der nogle gange går et lille sekund med at genopbygge widgets på skærmen – eller opdatere uret. Disse fejl ses når skærmen tændes, efter at have været slukket noget tid. Sådanne fejl er der ikke plads til på topmodellen fra verdens største smartphone producent, efter min mening.

Det er i øvrigt også kun versionen med 16 GB intern hukommelse, som kommer på det danske marked. Der er dog mulighed for at udvide hukommelsen med et microSD-kort på op til 64GB. Dette bliver hurtigt nødvendigt, da Samsung allerede på forhånd har reserveret omkring 8 GB af hukommelsen til styresystemet og præ-installerede applikationer.

Med Galaxy S4 kommer en ny kamerateknologi og 13 megapixels. Denne gør det også ganske godt, selv når det kommer til actionbilleder, oversigtsbilleder, makroshots og billeder i lav belysning, samt modlys. Der er i kameradelen også en masse forskellige redigeringsfunktioner, filtre og sjove features. Videooptageren optager i Full HD-kvalitet.

Telefonen kommer med både 4G LTE og NFC.

Lyt til vores podcast om fremtiden for 4G

Smarte funktioner er mest show-off

Da Samsung præsenterede Galaxy S4 ved en stor event i New York lagde de vægt på mange af de nye bevægelsesfunktioner, som blandt andet muligheden for at scrolle på en website ved at vippe hovedet op og ned. En super smart feature – når det virker, men det tager for lang tid inden telefonen har lokaliseret dig, og givet grønt lys til du ”scroller” løs. Dermed ender det hurtigt med bare at se tåbeligt ud, da man bare sidder og kører hovedet op og ned, så hovedet bøjes helt bagover for at scrolle op, og hagen presses mod brystet for at scrolle ned.

Et alternativ til det er ”Smart-rul”, som virker ved telefonen vippes – men også det fungerer bedre på papiret end i virkeligheden. Alt i alt endte disse funktioner med, at blive slået fra med tanken ”så er det set og prøvet”. Derfor ender det med, at de mest bare er et show-off, og i dagligdagen bliver irriterende.

…og dog nogle er faktisk smarte

Det er dog ikke alle de smarte funktioner, som ”kun” er et show-off. Personligt blev jeg ret glad for funktionerne Luftvisning og Airview, der blandt andet gør det muligt at åbne preview af en mail eller en foto-mappe, uden at røre skærmen. En funktion, som også ses på Samsungs populære Phablet Galaxy Note.

Samsung Galaxy Note 3 – når størrelse giver mening

Også funktionen Luft-bevægelse, hvor man kan scrolle på websites, og skifte til foregående sider ved at bevæge hånden over skærmen, er en rigtig sej feature, som jeg dog ikke rigtigt brugte til andet i testen end demonstration. Men modsat de andre ”show-off”-features, så virker Luft-bevægelse.

I topgardinet har Samsung placeret lynadgang til hele 20 forskellige indstillingsmuligheder, hvor du kan scrolle mellem dem, eller få alle frem hvis du trækker topgardinet ned med to fingre.

Galaxy S4 kan også benyttes som fjernbetjening til fjernsynet, og til at holde styr på kost, træning, vægt m.m. med den nye funktion S Health.

Batteriet er godkendt

Samsung har smidt et stort batteri i Galaxy S4 – hele 2.600 mAh er det på, og der medfølger en oplader med et output på 2 ampere, hvilket betyder batteriet er hurtigere til at blive ladet op.

Til trods for de mange funktioner, den store skærm og processorkraften, så er batterioplevelsen rigtig fin og jeg har ikke haft nogen problemer med, at have strøm nok til en hel dag – uden ekstra opladning.

Uvenner med tastaturet

Nu skærmen er blevet større, så har Samsung valgt at denne nyvundne plads skal bruges til at udvide tastaturet. Så nu findes der en talrække ovenover bogstaverne – en god idé, men jeg er blevet uvenner med både tastaturet og ordbogen.

Irritationen har været stor, da jeg konstant rammer forkert og kan ikke skrive ret hurtigt (sammenlignet med hvad jeg plejer). Det er primært den nye talrække, som kommer i vejen. Dog driller ordbogen også. Staves et ord forkert, så skal der aktivt vælges en erstatning fra ordbogslinjen, hvilket betyder den ikke retter ordet automatisk, med mindre man i indstillingerne for tastaturet har klikket på ”ordbog” og valgt ”autoudskiftning”.

Bruger du Swype-funktionen, så vil du dog kunne glædes over ”kontinuerligt input”, der virker ret godt. Denne funktion skal du i øvrigt selv aktivere.

Samsung har gjort det muligt, at man kan flytte tastaturet så det kan ”flyde” og flyttes rundt på skærmen.

Konklusionen – topmodellen skuffer

Galaxy S4 formår efter min mening ikke, at udfolde mulighederne godt nok i forhold til forgængeren, så selvom det er en opgradering af hardwaren (og softwaren) i forhold til Galaxy S III, så får den bare ikke et hak nok op af rangstigen.

Samsung sendte Galaxy S4 på markedet med Android 4.2.2 i salgsæsken og deres egne TouchWiz tilpasninger. I oktober måned 2013 blev Android 4.3 opdateringen dog udrullet til Samsungs 2013-topmodel

Da jeg i marts måned sad ved præsentationen af Galaxy S4 i Radio City Music Hall i New York var det et imponerende arrangement, desværre også mere imponerende end telefonens samlede performance har vist sig at være.

Skærmen i Full HD gør det fint, kameraet tager flotte billeder, genvejene i topgardinet fungerer godt, hvilket nogle af de nye smarte funktioner også gør – men den generelle oplevelse af produktet er bare, at Galaxy S4 i dagligdagen yder mindre end det kan forventes. Sammenlignes der eksempelvis med HTC One, som kom på markedet nogenlunde samtidig med Galaxy S4, så er det også klart HTC der har førertrøjen på.

HTC One – den nye smartphonekonge

Samlet set er der rigtig mange fine ting ved Galaxy S4, men skuffelsen er større end begejstringen, og der er et stykke op til HTC One, som klart er foråret 2013’s smartphone-konge på Android-platformen.

Galaxy S4 ender på 4 ud af 6 stjerner.

NB: Bedømmelsen af telefonen er foretaget på udgivelsestidspunktet, og altså ikke efter Android 4.3 opdateringen er frigivet til enheden.

PLUS

– Skærmkvalitet
– Godt kamera
– Genveje i topgardin fungerer godt

MINUS

– Performer ikke godt nok
– Nye funktioner fx Smartscroll ikke gode nok
– Ringe lyd fra indbygget højtaler

Mere til historien

Samsung sendte den første topmodel i Galaxy-serien på markedet i 2010, siden er fulgt en ny version hvert år – og særligt med Galaxy S II fik de fat i slutbrugerne. Det betød også både Galaxy S II, Galaxy S III og Galaxy S4 har været store salgssucceser, og der er store forventninger til en forventet Galaxy S5.

Samsung har ligeledes udbygget Galaxy-serien, så den nu både inkluderer de populære phablets Galaxy Note, men også billigere low-end og midrange-modeller.

Samsung Galaxy S4
OnePlus Watch 2 test | én ting gør hele forskellen

TEST: 100 timer uden en oplader. Lækkert design og relevante funktioner. Læs min OnePlus Watch 2 test.

(mere…)
Ældre Samsung Galaxy-modeller får AI-funktioner i marts

I slutningen af marts kan ejere af flere Galaxy-enheder glæde sig over, at Galaxy AI-funktionerne er klar.

(mere…)
OnePlus 12R er måske den perfekte budget-telefon i 2024

VIDEO: Du vil have en billig Android-smartphone, der stadig er rigtig god? Se min test af OnePlus 12R her.

(mere…)
Få et smugkig på Android 15

Google har givet et lille smugkig på den næste store Android-opdatering, som hedder Android 15.

(mere…)
OnePlus vil ikke matche Google og Samsung på opdateringer

Når det kommer til Android-opdateringer, vil OnePlus ikke matche de 7 år, som Samsung og Google nu lover.

(mere…)
OnePlus 12R test | Fantastisk telefon

TEST: Ydelsen, prisen og skærmen er enestående. Kameraet er ikke i top, men fejler ikke. OnePlus 12R er bare en fantastisk telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram