Jeg er vred på Instagram – og på Meta
PODCAST: Instagram og Facebook forsøger at fremstå ansvarlige, selvom de ikke er det!

🔈 Spotify | Apple Podcasts | Podimo | YouTube
Jeg er vred. Ikke bare irriteret eller skeptisk. Jeg er oprigtigt vred på Instagram – og på Meta, selskabet bag både Instagram og Facebook.
For nylig lancerede Meta en kampagne, hvor de opfordrer EU til at indføre lovgivning, der skal sikre bedre forældrekontrol og aldersverifikation i appbutikker som App Store og Google Play. Det lyder ansvarligt. Men det er det ikke. Det er hykleri.
I en reklamefilm, der kører i flere europæiske lande, ser vi en teenager hente en app, som fører til, at en skaldet mand i rustning og med økse pludselig står i døren.
Det er et dramatisk billede på, hvad der kan ske, hvis børn får adgang til “farlige” apps. Men det er også et klassisk PR-stunt. Det handler ikke om børns sikkerhed – det handler om at flytte fokus væk fra Metas egne platforme, hvor problemerne allerede er massive.
For hvordan kan Meta tillade sig at pege fingre ad andre, når deres egne tjenester flyder med indhold, som børn aldrig burde udsættes for?
LYT TIL PODCASTEN
🔈 Spotify | Apple Podcasts | Podimo | YouTube
Meta vil flytte fokus og fremstå ansvarlige
Selvskade, vold, had, hælervarer og seksualiseret indhold er hverdag på Instagram og Facebook. Og når brugere rapporterer det, sker der ofte ingenting. Det er alt for nemt for børn under 13 at oprette profiler, og aldersverifikation er ikke-eksisterende.
Meta forsøger at fremstå som en ansvarlig aktør, men ifølge eksperter er kampagnen et forsøg på ansvarsfralæggelse.
Troels Johannesen, ekspert i strategisk kommunikation, kalder det et “PR-stunt” og påpeger, at Meta forsøger at lægge ansvaret over på EU og forældrene – i stedet for at tage ansvar for det indhold, de selv hoster, skriver TV 2.
Kathrine Elmose fra Børns Vilkår er enig: “Endnu engang har Meta ikke børn og unge i centrum i måden, de udvikler og fører deres platforme på,” siger hun til TV 2.
Og i Bruxelles klinger budskabet hult. Christel Schaldemose (S), medlem af Europa-Parlamentet, siger det klart:
– “Hvis de virkelig mente det, så gjorde de det jo bare.”
Selv Henrik Dahl fra Liberal Alliance – normalt ikke enig med Schaldemose – kalder Metas forslag “falsk tryghed”, ifølge TV 2.
Jeg er enig. Det her handler ikke om børns sikkerhed. Det handler om at beskytte Metas forretning.
Hvis Meta virkelig ville gøre en forskel, kunne de begynde med at rydde op i deres egne platforme.
Mere til historien
Hvis du har en holdning til emnet, så er du meget velkommen til at skrive en kommentar.