Stjålne smartphones – her ender de

Salget af mobiltelefoner som hælervarer er særdeles organiseret og internationalt. Nye data afslører, hvor de stjålne smartphones ender.

Mobilen er stjålet tyveri
Det hjælper ikke noget at geninstallere styresystemet, da telefonen så omgående vil blive spærret igen.

Hvor ender en mobiltelefon, der er del af et større parti, som er stjålet eller røvet fra for eksempel et teleselskab?

Indtil nu har svaret typisk været et kvalificeret gæt. Men efter Telia sidste forår aktiverede et avanceret sporings- og spærringssystem, ved firmaet i dag ganske præcist, hvor tyvegodset ender.

– “Systemet giver os et detaljeret overblik over, hvor telefonerne ender henne og bliver forsøgt aktiveret”, fortæller Lone Kyhl Hendriksen, der er privatdirektør i Telia til Ekstra Bladet.

Solgt fra butik i Frankfurt

Godt 650 telefoner er nu blevet spærret, heraf 70 fra et røveri mod en Telia-butik i Fredericia i december 2019.

Halvdelen af alle telefoner blev enten forsøgt aktiveret i Danmark eller Tyskland. Men også lande som Polen, Rumænien og Marokko står højt på listen over steder, hvor tyvegodset bliver videresolgt.

– “Vi formodede jo, at de fleste ville ryge til Østeuropa, fordi telefoner fra et tyveri i 2018 dengang var på vej til Ukraine. Derfor har det været lidt overraskende, at Danmark og Tyskland er aftagere af så mange af telefonerne”.

Videresalget i Tyskland er blandt andet sket fra mindre telebutikker i Frankfurt, hvor et af salgene afslørede, hvor organiseret kriminaliteten faktisk er.

– “En tysk kunde klagede over, at vi havde spærret telefonen, og leverede den tilsyneladende tilbage til butikken. Men kort efter blev den samme telefon forsøgt aktiveret i Rumænien, hvor vi fik et opkald fra en person, som ville have os til at åbne telefonen der. Bagmændene testede formentlig, om der var nogle huller i systemet”, forklarer Lone Kyhl Hendriksen videre til EB.

LÆS VIDERE: Se videoen og listen over hvor telefonerne ender på Ekstra Bladet.

GUIDE: Tjek dette før du køber brugte smartphones

Telia: Kan ikke hackes

På samme måde har telefoner, der blev stjålet fra Telia i Sverige, været på rundtur mellem flere kontinenter. Det sker igen i et forsøg på at tjekke, om man kan omgå systemet ved at aktivere telefonerne – nu på et netværk uden for Europa.

– “Men vi åbner naturligvis ikke en telefon op, der er blevet stjålet fra os. Og man kan heller ikke hacke sig ud af spærringen ved at jailbreake telefonen”.

Håbet er nu, at antallet af røverier og tyverier fremover formindskes markant.

– “Selv om spærringen ikke giver os telefonerne tilbage, er det en stor gevinst, hvis vores ansatte ude i butikkerne slipper for at lide overlast, når der begås røverier, som det før er sket”.

TIP: Tjek disse 5 ting når du køber en brugt iPhone

Sådan virker det

  • Hvis en telefon skal spærres, aktiverer teleselskabet systemet, der kan få kontakt til telefonen, uanset hvor i verden den er.
  • I samme øjeblik at telefonen har dataforbindelse via wi-fi eller mobilnetværket, bliver der hentet en ny software ned, som spærrer for brugen af den.
  • Der kommer samtidig en tekst frem på skærmen på flere sprog, hvor indehaveren får besked om, at enheden er stjålet eller bortkommet.
  • Der står ligeledes et telefonnummer i beskeden, som man kan ringe til, hvis spærringen mod forventning er sket ved en fejl.
  • Det hjælper ikke noget at geninstallere styresystemet, da telefonen så omgående vil blive spærret igen.
  • Det er alene teleselskabet, der kan genaktivere telefonen. Men det kan til gengæld ske elektronisk, og uden at telefonen skal indleveres.

VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

Denne artikel er skrevet af Heine Jørgensen og bragt i samarbejde med Ekstra Bladet.

Din smartphone i vinterkulden: 5 tips til at undgå skader

TIP: Smartphonen har det ikke godt i kulden. Du får her 5 tips til, hvordan du undgår skader på mobilen i det kolde vejr.

(mere…)
Ny teknologi oplader mobilen på under 5 minutter

Den nye ladeteknologi SuperSonic Charge fra Realme har vist, at en telefon kan lades fra 1-100 procent på 4,5 minut.

(mere…)
Atter fremgang i salget på smartphone-markedet

Efter et fald i salget de seneste tre år er der igen fremgang i salget af smartphones. Det er 5G som rykker.

(mere…)
Fritidsaktiviteter byttes ud med sociale medier

Det fylder mere for børn i 7. klasse, at være på mobilen eller computeren end at være sammen med vennerne fysisk eller dyrke sport.

(mere…)
Pas på smartphonen i solen

Smartphonen er ikke ligeså vild med solen, som du måske er. Husk pas på, så telefonen ikke overopheder.

(mere…)
Polestar klar med deres første smartphone

Elbilsproducenten Polestar har netop lanceret deres første smartphone. Læs mere om Polestar Phone her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram