Pas på: Coronasvindlerne huserer i din mailboks 

Forsøg på at udnytte folks usikkerhed omkring coronavirussen covid-19 udgør nu to procent af alle phishing-angreb. Se her, hvad du skal være opmærksom på.

Svindel
Pas på hvad du klikker på. Ikke alle vil dig noget godt (Foto: Soumil Kumar/Pexels)

Siden februar er antallet af svindelforsøg på at fiske en fortjeneste ud af coronakrisen via e-mail eksploderet voldsomt.

Fotografbyline: Soumil Kumar/Pexels

Således har IT-sikkerhedsvirksomheden Barracuda Networks noteret en stigning fra 1.188 i februar til 9.116 phishing-angreb fra den 1. til den 23. marts 2020. Det svarer til en stigning på intet mindre end 667 procent

Alle angrebene tager udgangspunkt i den usikkerhed coronavirussen covid-19 har skabt.

- “Vi ved, at hackere udnytter kriser til at begå kriminalitet, og nu skaber covid-19 nye muligheder, som udnyttes til fulde. Svindlerne ved, at vores digitale parader sænkes i takt med panikken og rastløsheden spreder sig, og vi er ikke nødvendigvis lige så opmærksomme på fejl i e-mails, der omhandler corona”, forklarer Peter Gustafsson, ansvarlig for Barracuda Networks i Norden, i en pressemeddelelse.

Tallene dækker over en global registrering via Barracuda-løsningen Sentinel. De corona-relaterede mail-angreb udgør nu to procent af alle phishing-angreb verden over.

Ifølge Barracuda Networks skal du derfor være opmærksom på følgende tre svindelnumre:

Scamming: Over halvdelen af de registrerede phising-mails (54 procent) forsøger at lokke dig med falske kure mod coronavirussen covid-19.

Herunder også svært tilgængelige værnemidler som ansigtsmasker og håndsprit.

Desuden advares der mod falske investeringsmuligheder i virksomheder, som ifølge svindlerne skulle have fundet frem til en vaccine mod covid-19.

Hos Barracuda registrerer man e-mails fra World Health Community (WHC). WHC er en falsk velgørenhedsorganisation, der til forveksling ligner FN’s verdenssundhedsorganisation WHO.

WHC opfordrer forsøger at få dig til at donere penge til en bitcoin-wallet.

Eksempler på svindel

Virksomhedssvindel: Brand impersonation er en type angreb, hvor hackere forfalsker e-mailadressen, så det til forveksling ser ud til, at den kommer fra en anerkendt organisation.

Denne form for svindel udgør godt en tredjedel af covid-19-angrebene. 

Barracuda har blandt andet opfanget falske e-mails fra CDC (Center for Disease Control and Prevention), hvor svindlere lokker dig med et link til en hjemmeside med information om spredningen af corona.

Linket er ondsindet og vil i virkeligheden stjæle dit login til Microsoft Exchange.

Afpresning: En nyere form for afpresning, som også kaldes sextortion, har også fået ny fart på under coronavirussen. 

Her truer svindlerne modtageren med coronasmitte, medmindre der overføres en pengesum.

Sextortion dækker også over afpresning, hvor gerningsmanden truer med at offentliggøre billeder, hvor du optræder nøgen eller i en seksuel situation.

Denne type udgør 11 procent af corona-phisingmailsne.

Den såkaldte direktør-svindel - eller CEO fraud - står for den sidste procent af corona-angrebene.

Mere til historien

Forleden dukkede en historie op, hvor et ægtepar på 87 og 88 år rystet fortalte, at da de åbnede en mail blev de præsenteret for en trussel om, at de ville blive smittet med coronavirussen covid-19, hvis de ikke betalte 4.000 dollars (knap 28.000 kroner). Det der rystede ægteparret mest var, at kodeordet til NemID blev nævnt i trusselsmailen. Det fremgik ikke af historien, hvordan svindlerne var kommet i besiddelse af kodeordet.

Her kan du anmelde sextortion: https://politi.dk/anmeld/it-relaterede-seksualforbrydelser/sextortion

Er du bange for et angreb mod dine data?

Hvor bekymret er du for at miste data ved et angreb fra IT-kriminelle?

(mere…)
Danskerne sjusker med password - særligt de unge

Cybersikkerhed er vigtigt, men de færreste efterlever dette. En ny undersøgelse viser, at cirka hver anden dansker genbruger passwords på tværs af tjenester.

(mere…)
Grindr har solgt lokationsdata til kommercielt brug

En gammel sag er dukket op til overfladen og afslører, at Grindr-appen har solgt lokationsdata til kommercielt brug.

(mere…)
Advarer mod russisk antivirus

Kaspersky Internet Security kan ikke anbefales, er den kontante melding fra forbrugerorganisation.

(mere…)
Populære Android-apps har opsnappet brugernes data

En række populære apps fra Google Play Store har opsnappet følsomme oplysninger fra brugerne – ulovligt. Du kan se hvilke apps her.

(mere…)
Husker du, at tage backup?

Hvad kan du tåle at miste af dine data og hvornår er din backup opdateret? Læs med og få tips til hvordan du sikrer dine data.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram