Ordstrid: Må alle sælge ’panserglas’?

Panzer, panserglas, PanzerGlass eller PanzerScreen. Må alle bruge “panser” som betegnelse for skærmbeskyttelse til smartphones?

Patentadvokater fra PanzerGlass i Hinnerup jagter aalborgensiske PanzerScreen med ”mafiametoder”. Sådan lyder kritikken fra den jagtede part, ifølge Nordjyske.

PanzerScreen mener, at deres eksistens trues af PanzerGlass.

Konkret handler det om retten til navnet; er ”panserglas” er en generel betegnelse for beskyttelsesglas til smartphones, computer og tables som alle kan bruge? Eller er ”panserglas” reelt er det samme som varenavnet ”PanzerGlass”. Begge dele udtales ens.

Ifølge PanzerScreen svarer det til ordet ”mælk”. Arla har ikke eneret til ordet. Alle der producerer mælk, kan bruge det. Alle er nemlig enige om, hvad ”mælk” dækker over.

Ifølge Ekstra Bladet har de danske myndigheder ikke ville registrere ”PanzerGlass” som varemærke og EU har frataget PanzerGlass varemærket. En tidligere dom, som gav PanzerGlass medhold til brug af navnet, er anket. Derfor har den ingen effekt.

Uenighederne handler også om udformningen af emballage, navngivning af produkter og logoer.

FREMTIDSKIG: Superglas kan være fremtidens mobilskærme

Hvordan finder du ”panserglas”?

Søgning panerglas til iPhone X
Søgning på "panserglas til iPhone X" den 9. oktober 2019 (Foto: MereMobil.dk)

Udfordringen for PanzerScreen er desuden, hvordan forbrugerne finder frem til produkterne. Altså hvem der kommer frem, når der søges på f.eks. ”panserglas til iPhone” på Google. Trafikken fra Google er altafgørende for hvilken webshop, der får ordren.

Noget kan tyde på, at PanzerGlass kan få MEGET travlt, hvis de skal håndhæve ordene ”panserglas”, ”panzerglas”, ”panzerglass” eller andre versioner.

VIDEO: Panserglas til 22 kroner fra Wish er noget bras

En hurtig Google-søgning på ”panserglas til iPhone x” afslører, at PanzerGlass ikke fremgår én eneste gang i de organiske søgeresultater. I stedet ses resultater fra blandt andet deluxecovers, avexperten, mobilcovers, my-phoneshop, mytrendyphone, panzerscreen m.fl.

Ikke ét eneste sted står der ”PanzerGlass”. Derimod står der for det meste ”panserglas”.

I international sammenhæng bruges ”panserglas” og ”panzerglass” også til benævnelse af skærmbeskyttelse. Det gælder eksempelvis på Wish og eBay.

Hinnerup-virksomheden har får altså nok at gøre, hvis de vil forhindre brug af ”panserglas”.

DEBAT: Hvilket 'panserglas' bruger du?


BLIV OPDATERET: Synes du dette var spændende læsning? Modtag de seneste nyheder gratis i indbakken hver onsdag og lørdag. Tilmeld dig nu! Afmeld når du har lyst.


Mere til historien

Panserglas er ikke optaget i Retskrivningsordbogen, men i Den Danske Ordbog over moderne dansk sprog står der følgende om panserglas: ”skudsikkert glas opbygget af flere lag glas”.

Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
14 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram