Emojis kan gøre ferien til en dyr fornøjelse

En forbruger mener, at have sendt omkring 20 SMS’er på en ferie i Vietnam. Men regningen lød på 430 SMS’er. Forklaringen er brug af emojis.

Smartphone ferie udland roaming

Smartphone-brug på ferien (Foto: Telia)

Vi har tidligere skrevet, at brug af emojis fra ferierejsen koste dig kassen. De små smilende hoveder reducerer nemlig længden på en SMS til 70 tegn, og det kan ses på mobilregningen. En normal SMS-besked kan indeholde 160 tegn, men bruger man SMS’er reduceres dette altså markant.

Smileys kan koste dig dyrt i udlandet

Dette kan en forbruger altså nu virkelig nikke genkendende til. Efter en rejse til Vietnam, hvor hun mente at have sendt omkring 20 SMS-beskeder fik hun nemlig en overraskelse, da hun kom hjem. Grunden til dette var, at regningen lød på 430 SMS-beskeder sendt fra Vietnam. Det skriver Forbrug.dk.

Dermed modtog forbrugeren en regning på omkring 1.600 kroner, hvoraf 1.000 kroner var for SMS-beskeder alene.

Forklaringen på den store forskel i antallet af SMS-beskeder var de små smilende smileys og andre ”emojis”. En enkelt af disse kan nemlig fylde mange tegn.

 – Hver syvende dansker slukker mobilen i udlandet

– ”Forbrugerne skal være opmærksomme på, at emojis kan fylde mange tegn, og at det derfor kan blive dyrt at bruge dem, særligt i SMS’er uden for EU. Som udgangspunkt skal abonnenten betale for det forbrug, der er registret, også selvom det er højere, end man har haft til hensigt,” siger Nina Lester, sekretariatschef i Teleankenævnet.

Forbrugeren tog sagen i Teleankenævnet, men tabte altså. Teleselskabet kunne nemlig dokumentere, at beskederne var sendt fra forbrugerens SIM-kort.

Forbrugeren blev advaret om højt forbrug

Teleselskabet fik blandt andet medhold i Teleankenævnet, da de ikke har indflydelse på, hvor mange tegn de enkelte emojis fylder. Ligesom forbrugeren hver dag blev gjort opmærksom på, at der blev trukket store beløb på hendes konto. Men hun fortsatte alligevel med at sende SMS-beskeder. Læs afgørelsen fra Teleankenævnet.

 – Så dyrt er roaming når EU-datapakken er opbrugt

Så tænk godt over dit brug af de små emoji’s, særligt på rejser uden for EU, selvom det kan være fristende at sende en drink, sol eller andet sjovt når du nyder livet på ferien. Antallet af tegn en emoji fylder afhænger af hvilken emoji du bruger, samt hvilken telefon du sender fra.

– ”Det er en god idé, hvis forbrugerne allerede hjemmefra tjekker prisen på at bruge telefonen i det land, de skal rejse til. Især ved rejser uden for EU, som ikke er omfattet af de nye roamingregler. Derudover kan de bruge lejligheden til at undersøge, om de har det bedste abonnement til prisen. For mange vil der være penge at spare ved at skifte teleselskab, viser vores tidligere undersøgelser,” siger Mette Rose Skaksen, der er vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Mere til historien

Husk altid at undersøg SMS-taksten og generelt priser for brug af mobilen i de lande du rejser til. De kan også være forskellig fra netværk til netværk indenfor samme land.

Læs også:
EU-roaming: Tjek disse 5 ting og spar penge på mobilregningen
EU-roaming: Hvor er der 4G-speed og hvor får du sneglefart?

Tags: , ,

Avatar

Om Lene Birkeslund

Lene er IT-journalist. Siden 2006 har hun dækket mobilbranchen og utallige produktlanceringer. Hver dag er hun opdateret på den seneste udvikling og kommende trends.