Nye mobil-licenser har fået nye ejere – hvad betyder det for dig?

Danskerne skal have bedre mobildækning, Se her hvad den nye 1.800 MHz frekvensauktion betyder for dig.

Energistyrelsen har i løbet af september afholdt den længe ventede auktion over 1.800 MHz frekvensområdet.

Auktionen var over 65 ud af de 75 MHz parrede frekvenser, der er til rådighed på frekvensbåndet. De sidste 10 MHz har teleselskabet 3 allerede en licens til, og disse 10 MHz var således ikke på auktion i denne omgang.

Til auktionen havde Energistyrelsen stillet et dækningskrav. Dækningskravet skal sikre, at 2.185 husstande, virksomheder og sommerhuse fordelt på 245 områder får bedre mobildækning samt adgang til en mobil bredbåndsforbindelse med en downloadhastighed på mindst 30 Mbit/sekund, en uploadhastighed på mindst 3 Mbit/sekund samt taledækning.

Dækningskravet var lavet således, at samtlige adresser var inddelt i tre puljer, hvor adresserne var spredt ligeligt mellem de forskellige puljer. Auktionen sluttede den 29. september 2016 med tre vindere.

Vinderne blev

Auktions resultatet blev, at selskaberne TDC, Hi3G og TT-Netværket (Telias og Telenors fælles netværksselskab) hver har vundet frekvenser i auktionen og i alt betalt 1.025.558.201 kroner for licenserne.

  • Hi3G Denmark ApS (teleselskabet 3) har vundet 2 x 20 MHz til en samlet tilladelsespris på 300.159.486 kroner.
  • TDC A/S har vundet 2 x 20 MHz til en samlet tilladelsespris på 300.159.486 kroner.
  • TT-Netværket P/S har vundet 2 x 25 MHz til en samlet tilladelsespris på 425.239.229 kroner.

De tre selskaber skal hver opfylde 1/3 af dækningskravet, og derved bliver dækningskravet spredt ud til alle tre landsdækkende mobilnetværk.

– “Jeg er meget tilfreds med, at teleselskaberne har påtaget sig at dække bedre i landdistrikterne, så vi kan få koblet flere dele af Danmark på de digitale motorveje. God mobil- og bredbåndsdækning er afgørende for at kunne fungere som familie, drive virksomhed og i det hele taget fungere i dagens Danmark, og med denne frekvensauktion har vi især fokuseret på de dele af Danmark, hvor det kniber med forbindelsen,2 udtaler energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i en pressemeddelelse.

Ministeren fortsætter: – “Det er afgørende for regeringen at styrke mobil- og bredbåndsdækningen i hele landet, og ved de kommende frekvensauktioner vil vi fortsætte med at stille ambitiøse krav om god mobildækning, når vi fordeler frekvenser til mobilselskaberne. Det fremmer god digital dækning i de dårligst dækkede områder.”

Sådan fordeles licenserne

Med den overståede 1.800 MHz auktion fordeles frekvensbåndet i fremtiden således:

1800 MHz dækningskrav (kort fra Energistyrelsen)

1800 MHz dækningskrav (kort fra Energistyrelsen)

  • TDC – 20 MHz
  • TT-netværket – 25 MHz
  • Hi3G – 20 MHz (+ 10 MHz. som selskabet i forvejen har licens til)

I dag har teleselskabet 3 10 MHz på 1.800 MHz frekvensbåndet, og teleselskabet får efter den overståede auktion rådighed over samlet set 30 MHz parrede frekvenser. TT-netværket har i dag 45 MHz og kommer ned på 25 Mhz. TDC har 20 MHz og beholder altså de 20 MHz fremadrettet.

Dækningskravet er fordelt således:

  • TT-Netværket  – dækningsområderne i gruppe 1.
  • TDC – dækningsområderne i gruppe 2.
  • Hi3G  – dækningsområderne i gruppe 3.

En liste (PDF fil) over alle dækningsområderne kan ses her – en grafisk oversigt på Google Maps kan ses her.

Tilladelserne træder i kraft 13. juni 2017 og udløber den 12. juni 2032.

Hvad betyder auktionen for dig?

Hvad betyder auktionen så for dig som telebruger. Det er lidt svært helt nøjagtigt at svare på, men vi prøver alligevel på MereMobil.dk at giver et lille overblik:

Får jeg bedre dækning?

Det korte svarer er ja – specielt hvis du bor i bestemte områder af landet. Energistyrelsen har udarbejdet et kort, som du selv kan kigge på.

Dækningskravet omfatter 245 områder af Danmark på hver 1 x 1 km. Disse områder er fordelt over hele landet, og i hvert område er der minimum fem husstande, virksomheder og/eller sommerhuse. Ingen husstande har  i disse områder adgang til en downloadhastighed på mindst 30 Mbit/sekund i dag, og disse områder får altså adgang til mindst 30 Mbit/s download og 3 Mbit/s upload hastighed inden december 2019, hvor dækningskravet skal være opfyldt.

Selvom dækningskravet kun omfatter i alt 2.185 husstande, virksomheder og sommerhuse i de 245 områder, så forventes det, at dækningskravet også vil give  bedre mobildækning i de omkringliggende områder. Det skal bemærkes at det specifikt er adresserne i et givent dækningsområde, der skal dækkes – ikke hele området – og der er tale om udendørsdækning.

Af andet med småt skal det nævnes, at hastighederne er såkaldt “oplevet hastighed”, som skal kunne opleves størstedelen af tiden.

Hver af vinderne skal dække deres pulje af områder, som er fordelt ud over hele landet.

Højere hastigheder til dig?

Hvilke hastighed skal vi så forvente, at teleselskaberne kan levere med de nye licenser?

Her er tommelfingerreglen, at man med 20 MHz parrede frekvenser kan levere op til 150 Mbit/s downloadhastighed og 50 Mbit/s upload med den nuværende 4G LTE teknologi. Nyere 4G teknologi såsom ny 4 x 4 MIMO antenneteknologi vil kunne levere dobbelt så høje hastigheder.

Det er også muligt at bundle flere frekvenser sammen, og på den måde levere højere hastigheder. Teleselskabet 3 får således mulighed for at bundle 15+15 MHz sammen, hvorved de kan udnytte alle 30 MHz parrede frekvenser, som de har tilrådighed.

Selskabet vil altså med den nuværende 4G LTE teknologi kunne levere hastigheder op til 225 Mbit/s downloadhastigheder udelukkende på 1.800 MHz frekvensbåndet.

Mere til historien

Yderligere information omkring 1800 MHz auktionen kan ses på Energistyrelsens hjemmeside.


Avatar

Om Johnny K. Olesen

Johnny er freelance-journalist med en meget bred viden indenfor forbrugerelektronik. Hans speciale er netværksteknologier, og andre usynlige teknologier, der er essentielle for forbrugernes oplevelse, men som ikke altid er synlige for dem.