Samsung Gear Fit 2 test – sportstracker med væsentlige fejl

TEST: En lækker sportstracker med flot skærm og mange motionsfunktioner, men Samsung Gear Fit 2 fejler på væsentlige områder.

Samsung Gear Fit 2 test

Samsung Gear Fit 2 (Foto: Samsung)

Da Samsung i foråret 2014 sendte det første Gear Fit på markedet, skete det med stor interesse fra mange slutbrugere. Gear Fit var nemlig verdens første wearable gadget med et kurvet display.

I Gear Fit 2 sidder også en kurvet Super AMOLED skærm, men størrelsen er nu 1,5 tommer mod tidligere 1,84 tommer. Opløsningen for to år siden var 432 x 128 pixels. I det nye produkt er denne forøget ganske lidt til 432 x 216 pixels.

Designet på Fit 2 minder om Fitbit Charge HR og er, hvis du vælger den sorte rem, relativt diskret. Det vigtigste er, at Gear Fit 2, sidder godt på armen uden at genere.

I denne Gear Fit 2 test kan du læse mere om mine oplevelser med Samsungs sports-tracker.

Fokuseret på sport og motion

Hvad enten du vil måle antallet af daglige skridt, hvor langt du cykler eller løbeturene, så er er Samsung Gear Fit 2 en god ven. Du kan også registrere det daglige vand- og kaffeindtag, og armbåndet minder dig om, at bevægelse er en god ting, hvis du sidder stille for længe.

Der er belønninger, hvis du overholder daglige motionsmål, og om natten registreres hvor meget, eller hvor lidt, du sover. Morgenen efter kan søvneffektiviteten så aflæses.

Jævnligt måles også pulsen. Her afsløres altså om du bevæger dig så meget at pulsen kommer op.

Dertil kommer, at Gear Fit 2 også er et glimrende ur, og notifikationer om nye beskeder kan læses på displayet. Du bestemmer selv, hvilke beskeder du vil have ud på armen. Det er i virkeligheden nok uret og notifikationerne jeg har været mest glad for.

Virker ikke kun på Samsung

Samsung Gear Fit 2 sammen med Huawei P9 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Samsung Gear Fit 2 sammen med Huawei P9 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Du behøver ikke en Samsung smartphone for at bruge Gear Fit 2. Det fungerer på alle Android-telefoner med Android 4.4 og fremefter, såfremt telefonen har mindst 1,5 GB RAM. Jeg har i testperioden brugt Gear Fit 2 sammen med en Huawei P9 Plus.

Applikationerne Samsung Gear og S Health binder det hele sammen, og selvom S Health ikke er min favorit-app, så fungerer det egentlig glimrende.

Gear Fit 2 er modstandsdygtig overfor vand og støv med IP68 certificering. Jeg har både haft Fit 2 på i svømmehallen samt ved almindeligt bad – og det har endnu ikke fejlet. Jeg tror dog ikke Samsungs intension er, at det skal bruges i disse omgivelser.

Du skal undgå skvulpende vand eller bølger, og brug i andet end ferskvand kan nedsætte funktionaliteten, står der blandt andet i brugsanvisningen.

Hukommelsen på 4 GB giver mulighed for overførsel af op mod 1.000 sange til denne lille wearable gadget. Med et Bluetooth headset kan du lytte til musik, mens du f.eks. løber. Og da Gear Fit 2 har indbygget GPS, behøver du ikke medbringe telefonen, såfremt du vil benytte Samsungs egne sportsapps.

Kræver jævnlig opladning

3-4 dages brugstid lover Samsung, men det er nok mere tre end det er fire, bliver min konklusion. Opladningen sker i en dock, der følger med i salgspakken, og der er ikke andre måder at lade på, end via denne.

Bruger du den indbyggede GPS til tracking af positionen, under motionen, skal du ikke forvente mere end ni timers drift, inden opladning er påkrævet.

Der er en lang række forskellige aktiviteter der kan trackes med Gear Fit 2. Blandt andet cykling, stepmaskine, løbebånd m.fl. Der måles også etager og skridt. Alt er pakket sammen i nogle fornuftige apps på Gear Fit 2, der er lette at betjene.

Nu kommer smart-skoen IOFIT

Kommunikationen mellem telefon og armbånd sker via Bluetooth (v4.2), men Wi-Fi er også understøttet. Uheldigvis stopper alt kommunikation mellem ur og Gear Fit 2 så snart Bluetooth ikke bruges (eller er uden for rækkevidde). Så selvom du befinder dig på et trådløst netværk, taler enhederne altså ikke sammen.

Auto-tracking fungerer elendigt

Samsung Gear Fit 2 (Foto: Samsung)

Samsung Gear Fit 2 (Foto: Samsung)

Samsung Gear Fit 2 forsøger, intelligent, at regne ud om du løber, cykler eller går. Og det fungerer virkeligt dårligt. Ja nærmest elendigt.

Det var en flot cykeltur, erklærede Gear Fit 2, efter en gåtur med barnevognen. Jeg kastede mig straks over Google. Helt tilbage i starten af 2016 rapporterede mange brugere af Samsungs smartwatchs, Gear S2, om tilsvarende problemer. Også Fit 2-ejere melder sig i koret.

I skrivende stund er der ingen løsning på problemet, og autodetektering kan ikke slås fra.

Endnu engang er jeg forbløffet over, hvordan en producent kan sende et produkt på gaden, med en så graverende fejl. Det må man da for fan’ kunne fange i kvalitetssikringen?

Går du op i tælling af skridt, mister du skridt når der pludselig står cykling i displayet. Den lette løsning er, at lægge Gear Fit 2 i lommen, hvis du laver andet end at gå med hænderne frie.

Specifikations-sammenligning af Gear Fit og Gear Fit 2

Screenshots fra S Health

Konklusion: Mangler kompatibilitet

Samsung Gear Fit 2 (Foto: Samsung)

Samsung Gear Fit 2 (Foto: Samsung)

Samsung Gear Fit 2 er bedst, hvis du holder dig i Samsungs univers omkring S Health. Jeg har eksempelvis ikke med succes kunne forbinde den til min konto hos Endomondo, og Samsung lover da heller ikke i materialet nogen form for krydsning af data.

Det synes jeg er ærgerligt. Med eksempelvis Fitbits-produkter, kan man jo godt forbinde med Endomondo eller andre datakilder.

Gear Fit 2 er behageligt i brug, og skærmen gør det virkelig godt. Det er også en fin feature, at vækkeurs-funktionen bare buzzer på ens arm, når det er tid til at stå op.

Det værste ved Gear Fit 2 er auto-tracking. Samsung må have kendt denne fejl i lang tid, og hvorvidt det løses med en softwareopdatering, kan jeg ikke sige noget om. Jeg kan dog sige, at jeg med Gear S2 i sommer oplevede præcis samme problem.

Hvis du går op i sporttrackings-ure bør du nok se dig om efter en type, der har dette som speciale, og som er uafhængig af platforme.

Karakteren til Gear Fit 2 ender på 3 ud af 6 stjerner.

Prisen på Samsung Gear Fit 2 ligger omkring 1.500 kroner.

TEST: Læs vores anmeldelse af Samsung Gear S2

Fordele og ulemper

Fordele

+ Flot og tydelig skærm, virker på de fleste Android-telefoner
+ Vand og støvtæt (IP68)
+ Mange motionstracker funktioner samt ur og notifikationer

Ulemper

– GPS bruger meget strøm
– Auto-tracking fungerer elendigt
– Primært kompatibel med Samsung apps

Mere til historien

Gear Fit 2 kører på en dual-core processor (1 GHz) og 512 MB RAM til systemet. Der er 4 GB hukommelse, som du kan overføre sange til.. Ligesom Samsung Gear S2 kører denne også på Samsungs Tizen operativsystem.

Samsung Gear Fit 2 test – sportstracker med væsentlige fejl ,
Giver karakteren:

Avatar

Om John G.

John G. er journalist, mobilekspert og foredragsholder. Han skriver artikler, analyser og anmeldelser til bl.a. Ekstra Bladet og Jyllands-Posten. Du kan også opleve John G. som ekspert i medier som DR, Aftenshowet, Go' Aften Danmark, TV 2 News og DR P3, samt en lang række radioer og udgivelser.