Huawei P8 Lite test – overraskende godt discount-køb

TEST: Huawei P8 Lite vil overraske de fleste på pris og ydelse, men alt er ikke lyserødt fra det nye bud på en mellemklasse-vinder.

For blot tre måneder siden sad denne anmelder blæst bagover af præstationerne fra topmodellen Huawei P8, der overraskede langt de fleste danske og internationale anmeldere. Ved du ikke hvad jeg taler om, så tjek min anmeldelse af Huawei P8.

Huawei P8lite

Huawei P8lite (Foto: MereMobil.dk)

Succesen har fået den kinesiske producent til at fortsætte ad samme vej med P8 Lite, en skrumpet og sparet udgave af den prisvindende storebror P8.

Selvom Huawei P8 er en prisvenlig smartphone, så har prisskiltet fået et nøk mere nedad, så prisen nu er presset helt ned under de magiske 2.000 kroner (uden abonnement).

Helt præcist er den aktuelle laveste dagspris på P8 Lite helt nede på 1.795 kroner – det sænker ikke kun forventningerne hos enhver anmelder, men øjer også chancerne hos producenten for at overraske.

Udmærket hardware

Selvom der her er tale om en smartphone til under 2.000 kroner, så er der alligevel tale om temmelig potent hardware – specifikationerne fejler ikke noget. Der er blevet plads til både octa-core processor, en god portion RAM og et potent kamera på både for- og bagsiden.

Huawei P8 Lite
Skærm5 tommer IPS-LCD
Opløsning1208 x 720 pixels (294 PPI)
Processor1.2 GHz Octa-core HiSilicon Kirin 620
GrafikprocessorMali-450MP4
RAM2 GB
Hukommelse16 GB intern, op til 128 GB ekstern via MicroSD-kort
Kamera13 Megapixels, (4160 x 3120 pixels), autofocus, dual-LED Blitz
VideooptagelseFuld-HD ved 30 billeder per sekund (1920 x 1080, 30FPS)
Frontkamera5 megapixels
Wi-Fi802.11 /b/g/n, WiFi Direct, hotspot
Bluetoothv4.0, A2DP, EDR, LE
Navigation (GPS)A-GPS og GLONASS
Mobilnetværk2G, 3G, 4G LTE
Batteri2.200 mAh
SystemAndroid 5.0 Lollipop
Producent-softwareEmotion 3.1 UI
SimkortDual-SIM – Micro-SIM/Nano-SIM
LydMono-højtaler i bunden
Fysisk størrelse143 x 70.6 x 7.7 mm – 131 gram
FarverHvid og sort

Mindre metal, mere plastik

Designmæssigt er det ikke meget som ved første øjekast adskille storebror og lillebror, når snakken falder på P8 og P8 Lite. Det er tydeligt at se Huawei har valgt at følge designsproget fra P8, med visse forbehold – omkostningerne skal jo holdes nede.

På fronten ligner de to enheder hinanden mest. Corning Gorilla Glass 3 dækker hele fladen, hvilket sikrer en høj brudstyrke ved uheldigt tab på hårde overflader. Stellet rundt ligner også storebroren med flot børstet metal, men med den difference at der også er blevet plads til plastik. Kigger vi nærmere på bagsiden, så vil man ved første øjekast, ej heller kunne spotte den store forskel mellem de to enheder, men det er plastik, P8lite er blevet udstyret med i stedet for metal.

Øverst på bagsiden er der, ligesom på P8, et udskåret område udført i glas, som sætter rammen om kameraet og LED-blitzen. På højre side af stellet finder vi tre gode knapper; de to til lydjustering op/ned, den tredje er til tænd/sluk. Alle giver en god feedback når de trykkes ind, om end de afgiver en blødere feedback end P8.

På samme side finder vi også skufferne til de to SIM-kort. Den ene til Micro-SIM, den anden til Nano-SIM. Eller du kan bruge den øverste af skufferne, den med plads til Nano-SIM, til dit MicroSD-kort på op til 128GB. P8 Lite understøtter i udgaven på det danske marked faktisk dual-SIM funktion. Det er yderst sjældent at disse varianter kommer til Danmark.

Bunden af rammen er udstyret med et Micro-USB/opladerstik, på begge sider af dette er der huller, men kun fra venstre side kommer der lyd fra mono-højtaleren. Toppen af stellet gemmer på et lille hul til én af to mikrofoner og et Minijackstik.

Overordnet set er samlekvaliteten på Huawei P8 Lite rigtig fin, men milevidt fra kvalitetsfølelsen som P8 giver med dens unibody-design. Det er ikke skidt for P8 Lite, der leverer en rigtig fin allround-følelse, med blandingen af plastik, glas og metal.

Skærmen – her er der sparet

Når man som nybagt P8 Lite ejer tænder for sin nye smartphone, finder man hurtig ud af, hvorfor at P8 er dobbelt så dyr. Skærmen på fem tommer leverer kun 1280 x 720 pixels og en pixel tæthed på blot 294 PPI.

Specifikationer alene afgør selvfølgelig ikke kvaliteten af en skærm, men der behøves ikke nogen sammenligning til storebroren for at finde ud af, at her er tale om en ringere skærm.

Den første og største anke jeg kan klantre skærmen for at have er lysstyrken, der er meget skuffende.

Selv med fuld blus på alle dioder bag panelet så når den kun cirka tre fjerdele af lysstyrken på P8. Du skal altså ikke være bange for at blive blændet af P8 Lite. Ulempen ved den lyssvage skærm finder du specielt her om sommeren, hvor eftermiddagssolen  hurtigt kan skabe problemer udenfor.

Heller ikke farverne efterlader rosende ord på vejen. Det virker mest af alt som en forvirrende farve-pallette. Der må næsten være tale om en fejlkalibrering af skærmen, der forhåbentlig kan reddes af en softwareopdatering.

Faktisk så er skærmen nok den største skuffelse i Huawei P8 Lite.

Potent kamera i sin klasse

Selvom man blot er ude og investere få tusinde kroner i en smartphone, så er der de som ønsker et potent kamera, der i dagligdagen kan fange de små gode øjeblikke og familieturen i skoven – her klarer Huawei P8 Lite sig ganske godt.

Kameraoptikken skulle efter sigende være den fra Huawei P8 – et virkelig godt kamera der for alvor sparker r*v, set ud fra et ”value-for-money” synspunkt. Så udgangspunktet er rigtigt godt.

Men ak, hardware er ikke alt, software og processorkraft, har også noget at sige, når kameraet skal præstere! I det her tilfælde skyder P8 Lite alligevel gode og fornuftige billeder under langt de fleste lysforhold, bare ikke på niveau med P8.

Automatisk HDR, autofokus og touch-to-fokus, er blandt de features der giver god værdi, når der skal knipses billeder. Oftest kommer billederne i kassen første gang, og selvom der ikke er optisk billedestabilisator, så gør kameraet det alligevel godt – det er imponerer i sin klasse.

Mørke er en svaghed

Der hvor P8 Lite kommer til kort, men hvor storebror P8 brillierede, er under lyssvage forhold. Der skal ikke ret meget til, før mørke omgivelser giver grynede resultater.

To hurtige tryk på lydjustering ned knappen på højre side at telefonen, bringer kameraet frem. Men hvor P8 klarede at åbne kameraet og tage et billede på blot 1,2 sekunder, så må man vente op mod fire sekunder, før lite-udgaven har fanget billedet fra standby-tilstand.

Til gengæld kan du bruge den samme knap som udløser, når først kamera-applikationen er klar, og det giver bedre chancer for at fange et godt billede i første forsøg.

Lukketiden fra man trykker, til billedet er taget, er oftest ganske acceptabelt, om end det ikke er rekordhurtig som på topmodellerne.

Under indstillinger er der også et hav af gode muligheder, men light-paint og flere af de sjove og fede features som P8 kunne præstere, er blevet sparet væk her.

Dog er få funktioner, som foto-forskøn blevet vedholdt i P8lite. Det er en feature til den selvbevidste teenager, der ønsker at skjule gårsdagens bums på hagen, eller ujævne hud i panden. Funktionen forskønner ansigterne allerede inden et billeder fanges og man kan selv justere hvor glat hud man ønsker at ”photoshoppe” på sig selv eller det selfie man tager med veninderne.

Billeder taget med P8 Lite

Brugertilpasset Android

Huawei er desværre ikke blandt de producenter der vælger at gå den ”rene” vej med Android. I stedet prøver de at tilfredsstille kunderne med en modificeret brugerflade, som undertegnet faktisk ikke finder så ringe endda.

Skærmbillede fra Huawei P8lite

AnTuTu Benchmark fra Huawei P8lite

Huawei Emotion 3.1 er den nyeste version af selskabets brugerflade til deres produkter. Generelt set er det ikke meget fra det originale Android 5.0 Lollipop, der får lov til at skinne igennem.

Brugerfladen minder på mange områder om iOS, hvilket ikke er helt skidt. Eksempelvis er der ingen app-menu, så alle applikationer bliver efter installation lagt på startskærmen. Det betyder det er en rigtig god idé at oprette mapper og sortere ens applikationer, så det er til at finde rundt.

Første gang man starter sin Huawei op, er oprydning faktisk der første man bør gøre sig i. Selskabet har proppet telefonen med ”bloatware”, apps der fylder og sjældent giver mening. Eksempelvis er der adskillige spil forud-installeret, sammen med virusprogrammer og andet unødvendig fylde! Væk med det hele!

Meningsfulde menuer

Når der først er ryddet op, og man har overblikket, så er Emotion 3.1 yderst nem at tilpasse efter egne behov og ønsker – og der er næsten ingen grænser.

For Huawei brugerfladen lader få ønsker stå tilbage efter man har været hele vejen rundt. Der er stort set ikke det, der ikke kan ændres eller tilpasses, hvilket er fantastisk! Specielt fordi Huawei har valgt en gennemgribende tilpasning af brugerfladen, er det vigtigt at man selv kan tilpasse systemet efter eget behov.

Menuer og indstillinger er lette at finde rundt i og ordvalgene giver oftest mening, om end det kan skinne igennem, at telefonen kommer fra en kinesisk producent. Mange steder er ikoner skiftet ud med forståelig tekst, og dét øger brugeroplevelsen.

Dog kan de mange tilpasninger til tider få systemet til at føles tungt i det og jeg har da også oplevet at systemet ”hænger”, oftere end det var tilfældet med P8. Det kan derfor næsten kun skyldes den svagere hardware.

For selvom der er otte kerner til at trække læsset, så viser en test i benchmark-programmet Antutu, at Huawei P8 Lite med blot 31.046 point, ikke er et kraftværk på niveau med de dyrere mellemklasse- og topmodellerne.

Galleri med Huawei P8 Lite

Konklusion – træfsikker discountmodel

Huawei P8 Lite er ikke helt så ”lite” eller mini som visse andre små modeller af en succesfuld topmodel. For selvom der er skruet ned for blusset flere steder i hardwaren, og enkelte steder i softwaren, så leverer den alligevel et overraskende og træfsikkert resultat.

Batteriet på 2.200 mAh holder til et gennemsnitligt forbrug over en hel dag, hverken mere eller mindre. Den strømhungrende bruger bør overveje at have en batteripakke i baglommen mens den almindelige bruger, ikke har noget at frygte.

Men elsker du at se på flotte billeder og masser af film på mobilen, så leverer skærmen et skuffende resultatet som du ikke kan stille dig tilfreds med. Ej heller den store læsehest vil gå positivt fra P8 Lite skærmen.

Overraskende så er højtaleren ganske tæt på den tilfredsstillende oplevelse som P8 efterlod hos de fleste anmeldere, ikke mindst takker være dens placering i bunden. Den kommer ikke til at overraske med stor og ren lyd, eller med dyb bas. Men et fornuftigt brugevenligt lydniveau sammen med få skrat, efterlader et positivt indtryk.

Frontkameraet på fem megapixels giver selv den største bruger af Snapchat et overraskende indtryk. Her følger P8 Lite med toppen og de adskillige tusinde kroner dyrere modeller på smartphonemarkedet.

MereMobil.dk Anbefaler

MereMobil.dk Anbefaler

Alt i alt er der ikke mange fingre at pege af Huawei P8 Lite. Det er en stabil og træfsikker smartphone der for 1.795 kroner, dagsprisen på P8 Lite, da vi skrev anmeldelsen,  leverer et overraskende og positivt indtryk til selv den mest krafthungrende smartphonebruger.

De fleste almindelige forbrugere og specielt familiefaren der ønsker at forkæle teenagerdatteren eller konen med en smartphone, vil blive efterladt med et kindkys og taknemmelighed, når først hun har fået leget lidt med P8 Lite.

Det er derfor ikke svært for mig at give Huawei P8 Lite MereMobil.dks varmeste anbefaling. Fem ud af seks stjerner og dermed også prisen ”MereMobil.dk anbefaler”.

Hvis du er i tvivl om P8 Lite lever op til dine krav og alligevel havde sat næsen op efter en dyrere model, så læs vores anmeldelse af storebroren P8, der kan give selv topmodeller til et par tusinde kroner mere, baghjul.

Fordele og ulemper

Fordele
– Godt træfsikker kamera
– Fornuftig batteritid
– Let og håndterligt design

Ulemper
– Lyssvag og farveforvirret skærm
– Dårlig tastatur – skift det ud
– Du skal rydde op i brugerfladens programmer

Mere til historien

Er du ikke vild med brugerfladen, designet eller ønsker simpelthen at købe noget støv og vandsikkert, så er den nærmeste konkurrent til P8 Lite, ifølge vores indtryk, Sony Xperia M4 Aqua. På både pris og specifikationer, er det den model, der ligger sig tættest op af P8lite.

Huawei P8 Lite
Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Huawei har succes på elbilmarkedet

Samarbejdet mellem Seres og Huawei går rigtig godt og de sælger biler som aldrig før på det kinesiske marked.

(mere…)
Min mening om Xiaomi 14

VIDEO: Xiaomi 14 er på papiret en spændende topmodel-smartphone med Leica-kamera. Desværre er den for dyr og ikke så god som konkurrenterne.

(mere…)
M3 MacBook Air test | en lækker lille opgradering

TEST: Forvent ikke en revolution i MacBook Air M3. Forvent en lækker lille, og dyr, opgradering. Læs min MacBook Air test her.

(mere…)
Huawei overhaler Samsung på foldbare smartphones

Samsung havde førstepladsen i 4. kvartal på markedet for foldbare smartphones, men det ligner at Huawei overhaler i 1. kvartal.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram