Gigantisk processor-fejl hos Intel rammer IT-udstyr i hele verden

Næsten alle Intel-processorer fra de seneste 20 år er i risikogruppen for ondsindede angreb. Windows, Mac, iPhone. Det meste IT-udstyr er ramt.

Galaxy S8 kamera

Android-enheder er sandsynligvis også sårbare. (Foto: Prayad Kosasaeng)

Nyt år. Ny fejl. 2017 havde flere alvorlige sikkerhedsfejl. Og 2018 kan efter alt at dømme få samme omdømme. Det står klart efter, at computereksperter har løftet sløret for to alvorlige sikkerhedsbrister på de fleste Intel-processorer fra 1995. Det skriver The Verge og flere andre medier.

$De eneste sikre Intel-processorer er efter sigende Itanium-serien og Atom-processorer fra før 2013. Det oplyser gruppen af forskere på deres hjemmeside.

Sikkerhedsfejlene gør det muligt for hackere at komme i besiddelse af passwords og andre følsomme oplysninger på computeren. Derfor har flere internet-browsere også modtaget sikkerhedsopdateringer, der angiveligt retter fejlene.

Sikkerhedsbrist: Dine data fra Fitbit kunne opsnappes

Microsoft har også udgivet en kritisk opdatering til Windows. Apple har fortsat ikke oplyst, hvorvidt Mac-computere er sårbare. Mac-computere har siden 2006 været udstyret med processorer fra Intel.

Er Intel alene?

Flere computereksperter peger på, at det kun er systemer med Intel-processorer, der er sårbare. Google har angiveligt demonstreret, at fejlen også optræder på systemer med processorer fra Intel-konkurrenten AMD. AMD benægter dog, at det skulle være sandt.

Ifølge Google er Android-telefoner også ramt af sikkerhedsbristerne. Det er dog uvist, hvornår Google fikser bristerne. Fejlen har ramt Android-enheder, da flere af disse er baseret på processorer med Cortex-A-processorer. Disse er nemlig sårbare over for angreb. Ifølge 9To5Mac er flere Apple-produkter udover Mac-computere også ramt af sikkerhedsfejlene.

Google frigiver detaljer om sikkerheden i Android Oreo

Der er tale om to nye sikkerhedsfejl kaldet henholdsvis “Spectre” og “Meltdown”. Førstnævnte er ifølge eksperter væsentlig sværere at gardere sig imod. Den er dog også sværere for hackere at udnytte.

Der findes allerede en sikkerheds-patch til Linux-systemer. Den sikrer dem mod “Meltdown”, men flere observationer peger på, at opdateringen giver dårligere ydelse i nogle programmer.

Hvis du vil være klogere på “Spectre” og “Meltdown”, så kan du læse en FAQ på meltdownattack. 

Mere til historien

“Meltdown” har fået sit navn, da sikkerheden mellem programmer og operativsystemet angiveligt “smelter” væk.

Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
Google I/O 2024 datoen – hvad skal du forvente?

Google har netop offentliggjort datoen for dette udviklerkonference. Her er, hvad du skal forvente.

(mere…)
Android 15 vil tillade tracking når mobilen er slukket

Når Android 15 frigives er en af nyhederne, at en enhed kan findes, selvom den er slukket.

(mere…)
Pas på svindel fra “Skat”

Skal du have penge tilbage eller ej? Årsopgørelsen er på vej som viser dette, men pas på det fører oftest fup og svindelnumre med sig.

(mere…)
MacBook Air opdateres med ny chip

Nu kommer MacBook Air i to nye udgaver, der kører på den nyeste chip fra Apple.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram