Nokia 3310 var tidens bedste telefon – sådan husker vi den

RETRO: Den originale Nokia 3310 anses af mange som den bedste telefon af alle tider. Her er alt det, du havde glemt om Nokia 3310.

Nokia 3310

Nokia 3310 miljøfoto år 2000 (Foto: Nokia)

Med en moderne smartphone i hånden kan man næsten ikke forestille sig, at der engang ikke fandtes smarte telefoner. Men sådan var det. Vi er tilbage i tiden, hvor selv fastnet-telefoner stadig var en absolut nødvendighed i alle moderne hjem.

Den 1. september 2000 blev Nokia 3310 præsenteret, og i det efterfølgende kvartal landede telefonen i butikkerne.

Nokia 3310 blev hurtigt ekstremt populær, og opnåede, særligt på grund af dens holdbarhed, kult status. Telefonen anses i dag for værende en af de mest succesfulde mobiltelefoner nogensinde.

– ”Nokia 3310/3330 er en verdens bedst sælgende telefoner. Siden lanceringen og til pensioneringen har disse telefoner solgt 126 millioner eksemplarer. Til sammenligning er det totale antal Nokia telefoner, solgt mellem 1991 og 1998, 100 millioner,” skrev Nokia i en pressemeddelelse i 2005.

Apple solgte i 2016 omkring 210 millioner iPhones, spredt på mange modeller, bare lige for at sætte tingene i perspektiv.

Hvis alle solgte 3310 og 3330 telefoner blev lagt efter hinanden ville de nå fra Helsinki, Finland, til Santiago, Chile. Det vil sige 13.500 kilometer.

Udviklet i Danmark

Nokia 3310

Nokia 3310 – originalt pressefoto fra 2000 (Foto: Nokia)

Vi danskere har grund til at være stolte. Nokia 3310 er udviklet i København. Så danskere har altså haft kæmpe indflydelse på den mest ikoniske mobiltelefon nogensinde.

Dengang måtte telefonerne endelig ikke være for store. Lommevenlig var et vigtigt kodeord, når telefonerne skulle designes.

Nokia 3310 vejede 133 gram, men fandtes faktisk også i en variant på 115 gram. Forskellen var batteriets størrelse. Hovedudgaven kom med et NiMH batteri på 900 mAh (BMC-3), mens “letvægts-varianten” havde 1.000 mAh li-ion batteri.

Ved opstarten af telefonerne kunne man se forskel på de to. Udgaven på 133 gram havde et opstartsbillede med to hænder der rører hinanden, hvilket ikke var tilfældet på 115 grams versionen.

Længere SMS-beskeder

En standard SMS-besked var 160 tegn lang (alfanumerisk). En af de helt vilde funktioner i Nokia 3310 var muligheden for at skrive længere beskeder. Faktisk kunne telefonen sætte tre beskeder sammen, der blev vist som én besked på telefonen. Den maksimale længde var 459 tegn.

SMS havde virkelig vind i sejlene disse år, og de lange beskeder gjorde op med, at man absolut skulle forkorte en besked, så den kunne være inden for de 160 tegn.

Udformningen af tasterne, der var fysiske og med god klikrespons, gav mulighed for eksterm hurtig skrivning af SMS-beskeder, og mange kunne skrive med én hånd uden at kigge på telefonen.

Vi skal naturligvis have med, at telefonen kom med ”predictive text input”. Det var et forsøg på at forudsige, hvad brugeren skrev. Husk på man stavede sig gennem ordene via bogstaverne på taltasterne. Dette var kendt som ”T9 tastatur”.

Uden ”ordbogen” slået til var HEJ således: 2 tryk på 4-tallet (H). 2 tryk på 3-tallet (E). 1 tryk på 5-tallet (J). Når ordbogen var aktiveret trykkede man bare 4 3 5 hvorefter telefonen skrev ”HEJ”.

3310 introducerede SMS chat

I dag vises SMS-beskeder i tråde. En tråd er en samling af beskeder under én enkelt person. Før Nokia 3310 lå SMS-beskederne enkeltvis. Kom der flere beskeder fra samme person, blev de lagt i kronologisk rækkefølge, og hvis andre sendte beskeder blev disse lagt ind i mellem på beskedlisten. Hver linje i indbakken repræsenterede én besked, ikke som i dag, en samtale.

Genlæses den oprindelige pressemeddelelse fra 2000 var SMS chatbeskeder det helt nye og vilde salgsargument. Overskriften var: ”Nokia introduces mobile chat with the Nokia 3310”.

Det blev beskrevet hvordan chat fra internettet ikke længere var forbeholdt desktop-computere.

Nokia var altså først til at introducere SMS i tråde på telefoner. I dag kan vi ikke forestille os, at det kunne være anderledes.

Chat-funktionen var baseret på SMS. Derfor kunne alle telefoner, uden chatfunktion, modtage disse beskeder. De kom bare ind enkeltvis som normale SMS-beskeder. Brugte man derimod en Nokia 3310, eller anden Nokia telefon med funktionen, kunne enkeltbeskeder altså samles til en SMS chat.

Nokia bevarede ”den gamle” SMS-funktion som brugerne kendte, den da Nokia 3310 kom. Chatfunktionen var et selvstændigt menupunkt. Beskederne lå stadig enkeltvis som de plejede i den normale indbakke.

FAKTA: Selvom SMS fik sit gennembrud med Nokia 3310 så var det faktisk tilbage i 1992, med Nokia 1011, at SMS-beskeden kiggede frem en af de første gange. Nokia 1011 kunne i Danmark modtage SMS, men ikke sende SMS. Dengang var der ikke nogle, der kunne sende beskeder til Nokia 1011. Den første Nokia telefon med fuld SMS-funktion var Nokia 2110 (1994). Det krævede dog en softwareopdatering før SMS på Nokia 3310 blev aktiveret. Problemstillingen omkring SMS lå blandt andet i netværkene. I Danmark var Nokia og Ericsson de to daværende leverandører af infrastruktur. Nokias netværk kunne håndtere SMS, hvilket Ericssons ikke kunne.

Nokias website år 2000

Design dine egne ringetoner

Nokia 3310 Xpress-on covers

Nokia 3310 Xpress-on covers. År 2000 (Foto: Nokia)

Nokia 3310 havde 36 forskellige ringetoner, men plads til yderligere syv ringetoner som brugeren selv kunne designe – dog ikke på telefonen.

Ringetoner kunne enten modtages via SMS, da telefonen kunne genkende beskeder med særligt indhold, eller tonerne kunne hentes ind på telefonen fra et ringetone-composer program.

Der opstod en hel industri omkring ringetoner, billedbeskeder og andet ganske som vi i dag kender det fra apps, og der opstod bunkevis af sites på nettet, hvorfra man kunne købe de forskellige ringetoner, billeder eller andet.

Displayet kunne udnyttes til at vise en grafik i stedet for teksten med operatørnavnet. Således kunne man have Sonofons delfin logo, eller en anden grafik efter eget valg. Ligesom med ringetoner opstod der også en industri omkring logo-grafik. Man kunne via særlige logodesigner programmer på computeren lave sit eget logo, og overføre det til telefonen.

Oven i dette kom muligheden for at skifte cover, og der fandtes tusindvis af forskellige styles til enhver lejlighed.

Født med spil

Det mest kendte spil på Nokia 3310 er Snake, som var det ene af fire spil. Oprindeligt er Snake fra 1997, og udgaven på Nokia 3310 hed Snake II. Den første Nokia telefon med Snake spillet fra Nokia 6110 fra 1997.

Over tid har Snake-spillet være ude på mere end 400 millioner Nokia-telefoner.

Snake gør også comeback med Nokia

De øvrige spil på 3310’eren var Pairs II, Space Impact og Bantumi.

Egne profiler og stemmestyring

Nokia 3310

Nokia 3310 – originalt pressefoto fra 2000 (Foto: Nokia)

Blandt andre funktioner på telefonen kan nævnes påmindelse, lommeregner og profiler. Det vil sige muligheden for f.eks. at vælge lydløs, diskret og høj. Stopur samt vækkeur (med snooze) fandtes også.

Profilerne kunne tilpasses efter brugerens behov. F.eks. hvilken ringetone der skulle knyttes til en bestemt profil, ringestyrken, ringesignaler (ringetoner, stigende, ring én gang, enkelt bip), tone ved besked, tastatur- og advarselstoner samt pauseskærm.

I forhold til årstallet var Voice Dialing (Stemmekoder) ret unikt, og en funktion ikke mange kendte til. Man kunne sætte et ”voice tag” på otte numre. Det fungerede ved, at man selv indtalte f.eks. ”Ole Jensen” med sin egen stemme.

Herefter kunne man, når telefonen var i standby, holde menu-knappen inde indtil telefonen afspillede en tone og displayet viste ”Tal nu”. Nu kunne man sige det ønskede voice-tag.

Der var også direkte fra menuen mulighed for, at omstille opkald til enten telefonsvareren eller et selvvalgt nummer. Her kunne man så lave permanente omstillinger eller bestemme hvem der skulle modtage opkaldene, når telefonen var uden for dækning.

I forhold til mange nyere telefoner var alarmen i Nokia 3310 temmelig unik. Den fungerede nemlig også når telefonen var slukket. Og hvis batteriet ikke kunne tænde telefonen, var det stadig muligt at blive vækket om morgenen.

Den originale Nokia 3310 lever stadig

I 2005 blev Nokia 3310 taget ud fra produktion. Her 12 år senere levere telefonen stadigvæk.

Det er fortsat muligt at finde et nyt batteri. På en side som skiftselv.dk findes de til omkring 100 kroner. Et nyt tastatur koster 19,50 kroner.

På forskellige brugtsalgs-sider findes telefonen stadig. Jeg har eksempelvis købt en velfungerede og pæn 3310’er til godt 300 kroner.

Nokia 3310 mod Nokia 3310 – nykommeren mod ikonet

Ved Mobile World Congress 2017 i Barcelona blev Nokia 3310 relanceret som Nokia 3310 (2017). Bag dette markedsføringsstunt, der skulle trække opmærksomhed i retning af Nokia, var det finske firma HMD Global, der har overtaget brugsrettighederne på varemærket.

Nokia varemærket, særligt den nye 3310, fik utroligt meget opmærksomhed, og folk stod i kø for at prøve den nye model, der egentlig ikke har så meget med den originale at gøre, andet end varemærket.

WEB-TV: Her sætter HMD Global ord på den nye Nokia 3310

Mere til historien

Nokia skal ikke satse på 3310’eren som deres levevej fremover. De første telefon, der blev lanceret sammen med Nokia 3310 (2017) var Nokia 3, 5 og 6. Disse kører på den rene udgave af Android.

10 ting som din telefon har erstattet

RETRO: Har du tænkt på, hvor mange fysiske enheder og tjenester at smartphonen har erstattet? Tag med til retro-tech-land.

(mere…)
Nokia 3210 har 25 år på bagen og er klar i ny version

Et ikonisk comeback til Nokia 3210 sker i forbindelse med fejringen af ikon-mobilens 25-års jubilæum.

(mere…)
HMD teaser for Nokia 3210

Det tyder på, at HMD inden længe vil lancere en ny version af den meget ikonisk og højt elskede (af mange) Nokia 3210.

(mere…)
HMD klar med nye dumbphones

En ny serie telefoner er klar fra HMD til de, der ønsker en telefon, som man primært kan ringe og sende SMS'er fra. Og så er der snake!

(mere…)
Comeback til ikonisk Nokia-telefon

Det varer ikke længe før, at en ikonisk Nokia-telefon ventes at blive lanceret i ”nye klæder”.

(mere…)
Dropper alligevel ikke Nokia

Forvirringen er total omkring Nokia-telefonerne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram