Apple: Din iPhone holder i tre år – eller?

Holder din iPhone virkelig kun tre år? Eller er der mere til historien?

Apple iPhone 5S og iPhone 5C (Foto: John G. Pedersen)

Apple iPhone 5S og iPhone 5C (Foto: John G. Pedersen)

Et dokument på Apples website der handler om virksomhedens miljøpolitik fremgår det, hvor længe en iPhone, iPad, Macbook, Apple Watch og Apple TV forventes at holde.

Historien har været bragt verden over de seneste dage, men inden sagen blæses ud af proportioner, så lad ud se nærmere på hvad Apple skriver.

Apple har, for at regne på miljøbelastningen, sat et scenarie op, hvor der måles på den energi et produkt konsumerer og belaster miljøet med over tid, når den bruges under forskellige forhold. Apple har kombineret laboratoriedata med rigtige data fra deres kunder.

Hvor mange år produktet forventes at være i drift (years of use), baseret på en førstegangkøber, er tre år for et iOS-produkt (iPhone og iPad) mens OS X produkter (Macbook) og tvOS enheder (Apple TV) er fire år. Apple Watch, watchOS, ligger på tre år.

Dokumentet drejer sig om hvor stort et energiforbrug og udledning af CO2 Apple vurderer kan henføres til enhederne. Til den beregning forudsætter Apple, at en køber af en iPhone har den i tre år. At udlede, at Apple ”indrømmer” en indbygget forældelse kan vist kaldes en overfortolkning.

Holder ikke kun tre år

Nu er det jo ikke sådan, at din iPhone kan smides ud efter tre år. Apple har en forventning om, hvornår du vil udskifte enheden, baseret på forskellige typer af data. Det kan være værdifuldt for en producent, at kunne forudsige for længe et produkt forventes at være i drift. Hvis gennemsnitsbrugeren eksempelvis udskifter efter tre år, er der jo ingen grund til, at konstruere et produkt der holder f.eks. 5 eller 8 år.

Ser vi på sagen i det historiske lys kan vi tage iPhone 4S fra 2011. Denne supporteres stadig her fem år senere med ny iOS-software.

Og lad nu være med at tro, at Apple bevidst gør din gamle telefon langsom over tid. Vi er vant til alt omkring os bliver hurtigere og hurtigere, og det er klart, at en ny softwareversion kan føles tung på en ældre telefon. Sådan har det alle dage været inden for IT, og sådan har det også været gennem tiden hvor f.eks. Microsoft har udsendt nye Windows versioner, der krævede hurtigere og hurtigere hardware. Dengang talte ingen om “planlagt forældelse”.

Apple behøver ikke gøre telefonerne langsommere, når nye modeller rammer markedet. De fleste skifter helt frivilligt, også selvom der vel ikke er et rationelt argument for at opgradere fra en iPhone 6 til 6S.

TEST: iPhone SE holder – en lille kæmpe

Mere til historien

Den hidtil seneste OS X version, 10.11.x (El Capital), understøttes på Macbook Pro computere helt tilbage til starten af 2008.

Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Den store årlige Apple-event – dette kan du forvente

Datoen for udviklerkonferencen WWDC, som Apple afholder hvert år, er offenliggjort.

(mere…)
Stort søgsmål: Apple skaber monopol

App Store, Apple Watch, og et lukket system. Nu skal Apple forholde sig til et nyt søgsmål. Denne gang er det hjemme i USA.

(mere…)
Apple klar med ny vigtig iOS-opdatering

Apple har netop frigivet nye softwareopdateringer til de forskellige platforme. Nyt til iOS, VisionOS og iPadOS. Download nu.

(mere…)
Apple annoncerer nye iPads i næste uge

Nye iPad-modeller kan være på vej - måske allerede i næste uge. Sådan lyder de seneste rygter.

(mere…)
Google Gemini skal måske drive AI-funktionerne i iOS 18

Måske får iPhone i iOS 18 indbygget AI-funktionalitet, som er leveret af konkurrenten Google Gemini.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
15 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram