Udbud af mobilantenne-tests har fejlet

Ingen firmaer har budt på opgaven om at lave mobilantenne-tests for Energistyrelsen. Forbrugerne får dermed stadig ingen viden om antennernes kvalitet.

Mobilmast telemast antenne netværk

Mobilmasterne dækker ganske fornuftigt i Danmark. Men mobilernes indbyggede antenner tales der ikke meget om (Foto: MereMobil.dk)

Et forsøg på at lave en uafhængig test af antennerne i 25 aktuelle mobiler og fem tablets, er slået fejl inden den kom i gang. Ingen firmaer bød ind på opgaven, der havde et maksimumbeløb på lige under én million kroner. Deadlinen var den 8. januar 2016, skriver IT-bloggeren Dorte Toft på hendes blog.

Energistyrelsen er nu i gang med, at undersøge hvorfor der ikke er kommet nogle bud på opgaven. Ifølge udbuddet skulle der testes på data og tale. Planen var en offentliggørelse af testresultatet den 29. marts, men det bliver umiddelbart ikke til noget.

Tilbage står så forbrugerne, som endnu engang ikke aner hvor god eller dårlig antennen er i deres telefon.

Hvis tests af mobilantenner skal være valide, så kræver det et testlaboratorium med dyrt kalibreret udstyr. Desuden skal branchen (producenter og operatører) være enige om testmetoden.

Aalborg Universitet har for mange år siden, udviklet internationale teststandarder, der benyttes på verdensplan og som branchen generelt er enige om. Derfor kan det også undre, at AAU ikke blot er hyret til opgaven. Se indslaget herunder hvor vi viser, hvordan en mobilantenne testes.

Podcast: Bag om antennerne i smartphones

Dårlige mobilantenner – ikke dårligt netværk

I Danmark har vi god mobildækning – faktisk væsentligt bedre end hvad der ses i mange andre lande. Alligevel mener mange forbrugere, at teleselskaberne har skylden for, at man nogle steder ikke kan bruge telefonen.

Et faktum er, at mobilantennerne de senere år er blevet ringere og ringere. Det startede med iPhone 4 i 2010 hvor professor i antenneteknologi ved Aalborg Universitet, Gert Frølund Pedersen, påviste, at antennekonstruktionen var katastrofal.

Flere gange har skiftende ministre og Forbrugerrådet givet udtryk for, at der i EU-regi burde være en mærkningsordning for mobilantenner, så forbrugerne kunne vælge ud fra antennekvalitet, men det er ikke blevet til noget.

Man kan mistænke lobbyister for at trække processen i langdrag.

iPhone 6S får hug i antennetest

Sådan udføres tests af mobilantenner

Mere til historien

I tests af telefoner på MereMobil.dk indgår test af antennerne ikke, da vi ikke har testudstyr og radiodøde rum til formålet.

Læs også:
Se resultaterne af mobilantennetests fra december 2013

Ny antennetest 2023: Her er de bedste telefoner til data og samtaler

En ny uafhængig antennetest konkluderer, hvilke telefoner der er bedst, når du skal på nettet eller tale i telefon.

(mere…)
Hvilken smartphone har en god antenne og giver bedst dækning?

BAGGRUND: Hvilken telefon har den bedste antenne og leverer bedst dækning på data og tale?

(mere…)
3 er overraskende gode

Ikke så ringe endda, viser en ny netværksrapport.

(mere…)
3 har verdens højeste upload 

Ny analyse fra netværksanalyseselskabet Opensignal viser, at danske 3 har verdens højeste uploadhastighed.

(mere…)
3-direktør: Danmark har kun brug for to mobilnetværk

Tre landsdækkende mobilnetværk til 5,8 millioner mobilkunder er for meget, mener 3’s direktør.

(mere…)
5G har rundet skarpt hjørne hos 3 i Danmark

Data via en 5G-dataforbindelse er nu mere almindeligt end data via 3G, viser tal fra 3’s netværk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram