Børnerådet råder om tidsbegrænset brug af iPads

Forældre bør interesserer sig mere for deres børns mediebrug, derfor opfordrer Børnerådet til at man laver tidsbegrænsninger, samt snakker med børnene om disse ting.

Børn, familie, teenager, mobil, microsoft

(Foto: Microsoft)

Børnerådet råder forældre til at lave tidsbegrænsninger for børnenes mediebrug, samt opfordrer til at man taler med børnene om deres forbrug af medierne.

Og børn og unge er i dag online og tilgængelige på alle tider af døgnet, og det går ud over deres koncentrationsevne og søvn. Det viser en landsdækkende undersøgelse fra Børnerådet blandt 2.000 elever i 7. klasse, som Børnerådet lavede tidligere i år. Den undersøgelse viste også, at mobiltelefonen giver anledning til følelsen af stress hos mange børn/unge – både når de har den ved sig eller ikke har.

Undersøgelsen viste også, at de unge ikke er ene om at skabe både et behov, men også vaner om deres medieforbrug, da mange af de unge nævner deres forældre som en af grundene til, at de har deres mobil på sig hele tiden.

Det er umiddelbart også på baggrund af denne undersøgelse, at Børnerådet har lavet nogle anbefalinger til børns forhold og medieforbrug.

Børnerådets anbefalinger:

  • Tal med dit barn om regler for brugen af tablet – lav retningslinjer sammen med dit barn.
  • Sæt tidsgrænser – som alle overholder. Brug evt. et æggeur, der tydeligt markerer, hvor lang tid, der er igen. Eller indfør pauser fra tabletten i form af ’læsestund’, ’spillestund’ (som ikke er digitalt), ’udetid’, m.m.
  • Find nye og sjove alternative apps sammen med barnet – gerne apps og spil, som ansporer til fysisk bevægelse, og som kan bruges af flere på en gang.
  • Brug tabletten kreativt. Brug f.eks. kameraet, når I udforsker haven, gården, skoven eller kælderen sammen.
  • Se på tabletten som andet og mere end en spillemaskine. Der er mange apps, der kan støtte dit barns udvikling og læring på en sjov og underholdende måde.
  • Når dit barn har en ven med hjemme, og de hellere vil spille iPad end lege med dukker eller lego, så hjælp dem med at spille sammen, så de stadig får en oplevelse af at lege sammen.
  • Meget spil er ikke nødvendigvis skadeligt. Det er dog vigtigt, at dit barn har et varieret fritidsliv med forskelligt indhold af aktiviteter.
Børn, mobil, microsoft

(Foto: Microsoft)

4-6 årige børn vil sidde alene med tablet

75 procent af de 4-6 årige børn, der bruger tablets vil gerne sidde alene med den. Det viser en undersøgelse, som Børnerådet gennemførte i omkring hundrede børnehaver i Danmark.

Undersøgelsen er den første, som kun har fokus på de yngstes oplevelser af deres eget mediebrug.

Det er derfor vigtigt, at forældrene interesserer sig for børnenes mediebrug. Og gøre det til en vane at tale om disse medier. Når børnene så også bliver gamle nok til, at bevæge sig ud på egen hånd har de forhåbentlig også lidt ballast, som de kan gøre brug af.

Så forældrene kan gøre sig selv den tjeneste, at se på medierne med barnets øjne og forsøge at forstå, hvad der fascinerer barnet ved alt fra Thomas Tog og Twilight.

Det er også vigtigt at huske, at man ikke kan komme langt i et spil på 15-30 minutter afhængig af, hvilken type der er tale om skal der også tages hensyn til dette når man evt. sætter en tid til børnene må spille.

Og så er det altid godt at hjælpe barnet til at have en god tone både i SMS eller chat.

Mere til historien

Skolebørnsundersøgelsen fra 2014, der er foretaget af Statens Institut for Folkesundhed, viser at unge drenge mellem 11 og 15 år tilbringer weekenden foran skærmen.

Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Børn har barske oplevelser bag skærmen

DR har frigivet en skræmmende dokumentar - ”Alene hjemme på nettet”, som har fokus på børns grænseoverskridende oplevelser.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram