Unge læser nyheder som aldrig før – smartphonen har skylden

Smartphones er skyld i at unge læser mange nyheder. Unges brug af TV og radio er samtidigt i frit fald.

Smartphonen har gjort mange unge mennesker til nyhedsjunkies. Det skriver DR.dk på baggrund af en ny undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Uddannelse og Medier (DREAM). Undersøgelsen er baseret på 2.500 spørgeskemabesvarelser af unge mellem 13 og 23 år og den viser, at unge der læser nyheder dagligt er steget fra 12 procent i 2010 til 27 procent i 2014.

Samsung Galaxy A5Til DR.dk udtaler Kirsten Drotner, medforfatter på undersøgelsen og professor i medievidenskab på Syddansk Universitet:

-“Der er en enorm stigning i nyhedsbrug, ikke mindst hos de alleryngste og især hos drengene.”

Professoren uddyder med, at det er blevet meget mere tilgængeligt at få fat på nyheder, da unge i højere grad bruger nyhedsapplikationer. Unge har adgang til og bruger i høj grad både nyhedsapplikationer, Facebook og mange andre nyhedskilder, som er tilgængelig ved få tryk på smartphonen.

Andelen af unge, der ser TV dagligt, hører radio, taler i telefon og benytter e-mail, er faldet mellem 7 og 21 procentpoint fra 2011 til 2014 ifølge DR. Andelen af unge, der dagligt ser TV, er fra 2010 til 2015 faldet fra 68 procent til 47 procent.

– “De traditionelle medier, tv og radio, er i frit fald,” siger Kirsten Drotner til DR.dk.

Mig-generationen og nyhedsjunkies

Det lyder måske dramatisk, at betegne unge danskere for nyhedsjunkies, men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

– “De nyheder, der så kommer, er ofte meget korte og meget båret af personfokus. Der er også sket en ændring af den type nyheder, der præsenteres, siger Kirsten Drotner.

Nyhederne læses oftere i overskriftsform, hvilket stiller helt nye krav til forældrene og uddannelsesinstitutioner, da de unge mennesker skal have en kritisk sans.

– “Nyheder, som andre har produceret for dem, er ofte i overskriftsniveau. Her ligger en stor opgave i at være med til at vise de unge steder hen, hvor de unge får mulighed for andre vinkler, de ellers ikke får med. Det er vigtigt, at forældre og lærere diskutere med de unge, at nyheder kan være mere nuancerede end som så,” siger Kirsten Drotner.

Ifølge DR.dk så er undersøgelsen et opgør med dogmen om mig-generationen. Undersøgelsen viser nemlig, at den nuværende generation af unge er dybt afhængig af andre. De unge er bundet meget op på grupper og indgår i følge Kirsten Drotner i et defineret fællesskab.

Mere til historien

På MereMobil.dk har vi fra starten af vores medie aktivt kæmpet imod trenden med korte nyheder i overskriftsform. Vores retningslinjer betyder blandt andet at vi har krav til længden af artikler, og at vi med det faste punkt “Mere til historien” forsøger at give vores læsere lidt ekstra nyttig viden om emnet. Vi bringer dog også “kort nyt” ind i mellem til vores unge læsere.

TikTok er på vej med Instagram-konkurrent

Det ventes, at TikTok snart er på vej med deres bud på en billeddelings-app. Navnet er afsløret.

(mere…)
Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Snapchat klar med stor ændring: Gem for altid

En stor ændring er på vej. Brugerne vil inden længe få mulighed for, at gemme samtaler for altid.

(mere…)
Der skal kontrol med aldersgrænsen på sociale medier

Regeringen og Medierådet for Børn og Unge mener, at der skal kontrol med børns alder og aldersgrænserne på de sociale medier.

(mere…)
Politiker om nye regler for reklamer målrettet børn: Vi er ikke i mål

Det er ikke længere tilladt at målrette reklamer til børn og unge på digitale platforme ved for eksempel at bruge data om deres likes og netværk.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram