Telenor: Første VoLTE opkald gennemført

Taleopkald over 4G er lige på trapperne hos Telenor. Det første VoLTE-opkald er gennemført, oplyser selskabet.

Voice over LTE  eller forkortet VoLTE, er den tekniske betegnelse for taleopkald gennemført over et 4G LTE netværk.

I dag foregår taleopkald på den måde, at når et taleopkald skal gennemføres, så kobler smartphonene sig automatisk til teleselskabets 2G eller 3G netværk, selvom telefonen er på 4G.

Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen og core program manager Anders Jacobsen fra Nokia Networks. (Foto: Telenor)

Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen og core program manager Anders Jacobsen fra Nokia Networks. (Foto: Telenor)

På 4G mangler der simpelthen den tekniske mulighed for taleopkald, fordi 4G LTE netværket er markant anderledes bygget op end de tidligere mobilnetværk. Det er her VoLTE kommer ind i billedet som den tekniske standard, der skal gøre det muligt at foretage opkald over 4G LTE netværket.

VoLTE kræver, at både smartphone og mobilnetværk understøtter VoLTE, og mens der efterhånden er en del VoLTE kompatible smartphones på markedet, så er teleselskaberne i Danmark ikke helt klar endnu. Mange af de mest populære smartphones allerede klar til VoLTE.

Telenor demonstrerede VoLTE i Aalborg

Telenor er langt i processen, og  Telenor har gennemført det første opkald på sit 4G LTE netværk i Telenors netværks-testcenter i Aalborg. Opkaldet blev gennemført på netværksudstyr fra Nokia Networks, der er leverandør af Telenors core-netværk. Det skriver Telenor i en pressemeddelelse.

Et core-netværk er den del af mobilnetværket, hvor teleselskaber udvikler og udruller nye tjenester til kunderne. Altså den centrale del af netværket, som ikke lige umiddelbart er synlig, men som sørger for at al tale og datatrafik bliver håndteret korrekt.

Telenor forventer, at åbne for VoLTE i løbet af 2015 efter selskabets netværksleverandrør, Nokia Networks, og Telenor, har foretaget en lang række tests for at sikre, at samtaler problemfrit kan flyttes fra 4G- til 3G- eller 2G-nettet, hvis man i løbet af samtalen bevæger sig ud af 4G-dækningsområdet. Ifølge Telenor skal testene desuden sikre, at samtalekvaliteten på 4G er høj, også mens der er stor datatrafik i nettet.

– ”Forleden blev vi færdige med danmarkshistoriens største netværksprojekt, da vi efter næsten to års arbejde blev færdige med at lægge vores netværk sammen med Telias. Men selvom vi har det stærkeste netværk, klør vi på for fuld damp i 2015, og VoLTE bliver bare ét af flere innovative tiltag fra vores side i 2015,” udtaler Telenors netværksdirektør Kim Krogh Andersen.

I første omgang vil VoLTE opkald kun fungere mellem kunder, der begge er på Telenors mobilnetværk.

Derfor er VoLTE vigtigt

Hvorfor er VoLTE egenligt så vigtigt? VoLTE er vigtigt, fordi det gør det muligt at gennemføre taleopkald i høj kvalitet (HD-voice) over 4G netværket, og opkaldstiden, fra man trykker “ring op” til opkaldet går igennem i den anden ende, reduceres fra op til 10 sekunder til næsten øjeblikkeligt.

VoLTE gør det også muligt at lave videoopkald i høj kvalitet, ligesom vi kender det fra FaceTime og Skype.

Den absolut vigtigste, og alt for ofte oversete fordel ved VoLTE, er dog, at man med VoLTE kan foretage opkald over 4G. Det betyder nemlig, at man ikke længere behøves teleselskabets 2G og 3G netværk.

Som forbruger kan man altså – hvis ens smartphone understøtter det – slukke for 2G og 3G delen af smartphonen, og udelukkende holde forbindelsen med 4G LTE. Det betyder, at man spare en masse strøm, da smartphonen ikke skal holde kontakten til tre forskellige mobilnetværk, og der opstår færre underlige situationer, hvor smartphonen skifter mellem de forskellige mobilnetværk.

Langt de fleste har prøvet, at telefonen en dag har brugt unødigt meget strøm. Det kan ske hvis telefonen har skiftet ofte mellem 2G, 3G og 4G. F.eks. hvis du har kørt meget bil eller hvis mobilen har opholdt sig i et område med ringe dækning.

I første omgang er det måske ikke så smart helt at droppe 2G og 3G, da dækningen på 4G stadigvæk ikke er på højde med hverken 2G eller 3G. Efterhånden som teleselskaberne udbygger 4G-dækningen, så bliver det en realistisk mulighed helt at droppe 2G og 3G.

Mere til historien

Det forventes, at både TDC, Telenor, Telia og 3 lancerer VoLTE i løbet af 2015.

Grønt lys: Norlys opsluger Telia

Onsdag kom den længe ventede meddelelse om, at Norlys’ opkøb af Telias danske forretning er godkendt.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Jonas Vingegaard og “Friends”-dødsfald trak dataforbruget til nye højder

Danskerne satte igen rekord i dataforbrug. Især én dato stikker ud, skriver teleselskabet Telenor.

(mere…)
Telia taber mobilkunder – Telenor køber dem

To af de store teleselskaber i Danmark har fremlagt regnskaber.

(mere…)
Hvornår lukker 2G-mobilnettet?

OVERBLIK: Hvad sker der med 2G? Hvornår lukker teleselskaberne for 2G-mobildækningen?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram