Sådan vælger du dit barns første mobil

TIP: Hvordan vælges barnets første mobil? Her er 5 gode råd til valg af den første mobil til dit barn. Mange børn får en iPhone, men findes der bedre valg?

Barnets første mobil

Børn er hurtige til at lære nye mobiler at kende (Foto: Microsoft)

Tiden flyver afsted og dit barn er nu nået et punkt, hvor det kender din telefons indstillinger bedre end dig selv. Og i skolen begynder klassekammeraterne også at have en mobiltelefon, men hvilken telefon skal du vælge som barnets første mobil?

Børn i dag vokser op med teknologien, som en fast del af deres hverdag. Det er et faktum vi ikke kan ændre på. Dog skal man huske, det skal være med måde.

En undersøgelse YouGov foretog sidste år for Telia viste, at danske børn i gennemsnit er ni år når de får deres første mobiltelefon. Og det er også et stort skridt med mange overvejelser.

Herunder får du tips til overvejelserne inden det første mobilkøbet til barnet.

Forsikring: Sådan er du dækket når iPad’en går i stykker

5 gode råd inden det første mobilkøb

1. Dialog

Det er utrolig vigtigt, at du har en dialog med dit barn om, hvordan man bruger en mobiltelefon og hvilke farer der kan være. Børn er godtroende og kan formentlig ikke selv gennemskue alle risici. Derfor skal du gøre det klart over for dit barn, at de kun må være i kontakt med nogen de kender.

2. Regler

Du skal sætte nogle regler op for dit barns brug af mobilen. Det kan være alt fra om de må sende beskeder, mens I sidder samlet ved bordet, eller der også er tidspunkter, hvor de skal lære at være “offline”?

Det er en rigtig god idé, at sætte begrænsninger op for hvor, hvornår og hvor meget dit barn må bruge mobilen. Vi ser alle hvordan både børn og voksne kan sætte med næsen nede i telefonen, uden at være tilstede, der hvor vi befinder os fysisk.

3. Regningen og dyr anskaffelse

Det er også en god idé at forklare dit barn, hvor meget en mobiltelefon koster – ikke kun at erhverve sig, men også hvis den går i stykker, bliver glemt og generelt “de månedlige driftsomkostninger”.

4. Spil og applikationer

Det er også vigtigt, at du snakker med dine børn om applikationer og spil – og det at købe diverse ting. Det kan måske være svært for barnet at forstå, at man faktisk betaler med rigtige “menneskepenge”. Du kan som forældre også sætte lås og kode på, så barnet ikke selv kan købe applikationer – hverken in-apps eller almindelige app-køb.

5. Opmærksomhed

Vær opmærksom på dit barns brug af mobiltelefonen. Bruges den meget eller blot eksempelvis til at ringe/skrive om legeaftaler? Og hvordan behandler barnet telefonen. Det er en god idé at være opmærksom på, hvor meget dit barn bruger den og om dit barn reagerer negativt på, at du holder opsyn. Tjek også op på om barnet får beskeder og opkald fra nogen, som du ikke ved hvem er.

iPhone til 9-årige?

Børn, mobil, microsoft

(Foto: Microsoft)

Du skal også huske, at det ikke er alle der hverken har råd eller vil give et barn på 9 år en iPhone eller en anden topmodel.

Mange forældre giver deres aflagte mobiltelefon til børnene, men man skal også overveje om det er klogt. Giver du dit barn en topmodel eller lignende, så vil du formentlig få meget svært ved at nedgradere, hvis barnet på et tidspunkt skal have en ny.

En telefon i dag er ikke bare en telefon. Det kan også være en endeløs løbende udgift til køb af applikationer og spil.

Husk at undersøge markedet nøje og tænke over, hvilken telefon du ønsker at give barnet.

Skal det være en iPhone, Android-telefon eller Windows Phone? Der findes et væld af telefoner i alle prisklasser.

Det er kun forældrene selv der kan bestemme, men man skal vurdere mange ting også, hvordan man vil forholde sig hvis telefonen går i stykker.

Derfor overvåger forældrene børnene via GPS

Pas på skærmen

Skærmen er noget af det dyreste at udskifte, og det der lettest går i stykker. Her dækker hverken garanti eller reklamationsret.

Mobilproducenten Kazam har som de eneste sammensat et service-program, hvor de tilbyder ét gratis skærmskift indenfor det første år. Dette kan give nogle forældre lidt tryghed, men der er også mange, som er ligeglade.

En god ting er i hvert fald, at undersøge markedet og stå ved ens beslutning om hvilken type mobiltelefon, som man ønsker ens barn skal have og ikke føle sig presset over “alle de andre har en…”.

Mere til historien

Køb af mobiltelefoner til børn er et emne, hvor man tit kan møde uenighed. Skal børnene bare have “det bedste af det bedste” – og hvad så når de bliver ældre? Er man først gammel nok til en smartphone i “topmodel-kategorien”, når man har rundet konfirmationsalderen eller endnu senere? Giv gerne din egen mening tilkende i kommentarfeltet herunder. Børnene bliver tidligt forvente, så måske man skal passe på med at give dem “fine fornemmelser” for tidligt.

Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Disse børnespil stjæler dine data – se listen

En ny dansk undersøgelse af mobilspil viser hvilke populære børnespil, der videregiver børn og unges data. Se listen her.

(mere…)
Mobilspil lokker penge ud af børn og unge

Børn kan risikere at blive ludomaner i en alt for tidlig alder ved at spille mobilspil. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

(mere…)
Lader Meta bevidst skadeligt indhold ligge for at tjene penge?

Den danske psykolog Lotte Rubæk vender Metas ekspertgruppe ryggen. Hun frygter ekspertgruppen har givet en legitimitet til Meta.

(mere…)
Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet

Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.

(mere…)
Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm - og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram