Politiet advarer mod fup-SMS – sådan beskytter du dig

Advarsel: Pas på ikke ukritisk at åbne hvad som helst du modtager på SMS. En ny fup-SMS er i omløb. Læs her hvordan du beskytter dig mod SMS-svindel.

SMS

Vær kritisk overfor de beskeder og opkald du modtager på telefonen. Ikke alle vil os noget godt.

Ganske som på computeren skal vi også være kritisk overfor, hvad der dumper ind i SMS-indbakken på mobilen. Det er nemlig ikke alle, der vil os noget godt.

Et af de seneste eksempler er en SMS, der fortæller, at der er vundet 850.000 britiske pund på dit mobilnummer. Beskeden findes også i andre udgaver, der alle har samme formål. Du skal lokkes ind på en website for at afgive personlige informationer som eksempelvis kreditkortoplysninger.

Twitter advarer Syd- & Sønderjyllands Politi mod denne fup-sms, og andre tilsvarende beskeder.

Følges linket i beskeden indlæses en side, der godt kunne minde om Apples officielle website uden dog at være det. Kort efter popper en besked frem, hvor du skal afgive de første oplysninger.

I sagens natur er der ingen der giver dig en præmie ud af den blå luft, og da slet ikke hvis du ikke har deltaget i noget – og da SLET ikke i det omfang som tilfældet er. Det gode råd er blot at slette sådanne beskeder.

Få nu sat kode på din smartphone

Virus- og sikkerhedsprogrammer virker ikke

Nogle mobilbrugere forsøger at beskytte sig med antivirus og sikkerhedsprogrammer på telefonen, for netop at undgå fup-SMS, opkald og andre irriterede forsøg på, at lokke dig i fælden. Det hjælper bare ikke.

Sikkerhedssoftwaren er nyttesløs, da den ikke beskytter mod tåbelig brugeradfær kun mod tekniske angreb. De IT-kriminelle har en strategi om at udnytte nysgerrigheden hos mobilkunderne til at klikke på linket, og indtaste forskellige informationer; ”det kunne jo være jeg havde vundet selvom folk advarer mig”.

Svaret er kort: Nej! Du har ikke vundet – andet end retten til at blive offer for fusk og kriminalitet. Sandsynligvis bliver bankkontoen også mindre værd.

Baggrund: Sådan passer teleselskaberne på dine data

Beskyt dig mod fup-sms og svindelopkald

1. Vær kritisk. Du vinder ikke store summer på SMS ud af det blå
2. Du har ikke pludselig en ukendt milliardær-slægtning i Timbuktu
3. Slet mystiske beskeder
4. Følg ikke links i beskeder fra kontakter du ikke kender
5. Ved opkald: Undlad at ringe retur til ukendte numre hvis du er i tvivl
6. Afgiv aldrig personlige oplysninger på SMS, mail, web eller via et opkald

Generelt: Brug din sunde fornuft. Det samme gælder når du møder enestående tilbud på eksempelvis Facebook.

Advarsel på Facebook er fusk

Eksempler på SMS-fusk


Lyt: Podcast om mobilsikkerhed

Mere til historien

Blandt andre eksempler på SMS-svindel er beskeder som: Du har vundet en iPhone, Coca-Cola giver dig to mio. dollars, forretningstilbud fra Bank of China og mange andre. Dertil kommer fupopkald hvor du risikerer at ringe til et overtakseret udenlandsk telefonnummer til over 100 kroner i minuttet.

Link: Se også TDCs side om fupopkald

Sådan beskytter du din iPhone mod tyveri

GUIDE: Du kan gøre livet meget sværere for tyven, der har hapset din nye iPhone.

(mere…)
Pas nu på dit Apple Pay

Du skal lægge mærke til denne mail, hvis du bruger Apple Pay. Jeg har efterprøvet mailen.

(mere…)
Pas på svindel fra “Skat”

Skal du have penge tilbage eller ej? Årsopgørelsen er på vej som viser dette, men pas på det fører oftest fup og svindelnumre med sig.

(mere…)
Apple advarer: Lav ikke mormor-tricket

TIP: Apple underkender det gamle trick med at smide en våd telefon i ukogte ris.

(mere…)
Så meget kan du spare ved at skifte til en elbil

TIP: En gennemsnitslig pendler kan spare 14.500 kroner om året ved at køre i en elbil på arbejde fremfor en dieselbil. Beregn selv.

(mere…)
Sådan kommer du i gang med backup i skyen

GUIDE: Du kan let lave backup i skyen. Her er guiden til, hvordan du kommer i gang med at sikre dine data og hvad du skal være opmærksom på.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram