Du har ret til en ny mobiltelefon ved ombytning

Ved reparation af mobiltelefoner har forhandleren, ved ombytning af en telefon, pligt til at tilbyde en ny, og ikke en genbrugt.

Du har ret til en ny mobiltelefon ikke en brugt

Værktøj til reparation af smartphone (Foto: MereMobil.dk)

Hvis din telefon er købt som ny og går i stykker skal forhandleren sørge for at få den lavet, eller tilbyde en helt ny – ikke en ”remanufactured”, ”preowned” eller ”refurbished”. Du har ret til en ny mobiltelefon, ikke en brugt.

Det slår Forbrugerklagenævnet fast i en principiel sag. En kunde nægtede at tage imod en såkaldt ”remanufactured” mobiltelefon, som forhandleren tilbød ham. En sådan telefon kan indeholde brugte dele.

Kunden bad om at få sin egen repareret eller om at få en ny telefon, hvilket forhandleren ikke imødekom, hvorefter Forbrugerklagenævnet blev bragt ind i sagen.

– ”Hvis forbrugerens egen telefon er købt som helt ny er et ikke korrekt at tilbyde en brugt. I den situation skal kunden have tilbudt et helt nyt produkt,” siger chefkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Henrik L. Sedenmark.

Sådan er du stillet ved køb af mobiler på afbetaling

Hvad er remanufactured eller refurbished?

Remanufactured, refurbished eller preowned. Navnene er mange og dækker over nogenlunde det samme; at der er tale om brugte produkter.

Remanufactured betyder, at telefonen har et nyt ydre men kan indeholde hardware inden i, der er både nyt og brugt. Det kan være kamera, højtaleren, vibrator eller logicboardet.

En telefon som er refurbished kan have brugte dele på den ydre såvel som indre del, hvilket også gælder for produkter som er preowned.

Købeloven siger, at forbrugeren skal have en vare, der stemmer overens med den oprindelige aftale der blev indgået ved handlen.

Apple må ikke kræve penge for skærmskift

Mere til historien

Generelt kender danskerne ikke nok til deres rettigheder. Det betyder, at de ofte køber en ny telefon, fremfor at få den gamle repareret.

Få styr på de nye energimærker

EU har ændret energimærkningen for TV og elektroniske skærme samt hårdehvidevarer. Nu er de slut med at gå efter A+++. Læs om de nye energimærker her.

(mere…)
Pas på med konkurrencer – sælger dit telefonnummer

TIP: Vind en iPad... Undlad at falde i fælden. Konkurrencerne er designet med henblik på at sælge dit telefonnummer og mailadresse.

(mere…)
Netflix-kunderne har krav på kompensation

Når Netflix skærer 25 procent af billedkvaliteten har kunderne krav på kompensation, lyder det fra en ekspert.

(mere…)
Corona-karantæne giver øget dataforbrug

Covid-19 er skyld i, at datatrafikken er steget markant de seneste dage – og formentlig ikke toppet endnu. Det viser nye tal fra et teleselskab.

(mere…)
Stor dansk netbutik ramt af pakkekaos op til jul

En tsunami af bestillinger har udløst et pakkekaos hos en stor netbutik, der har trukket både bestyrelsesformanden og direktøren ud på lageret for at pakke.

(mere…)
Se dig for når priserne går helt i sort – Black Friday 2019

Pas på priserne! Black Friday giver ikke altid de billigste priser. Se hvad danskerne jagter på Black Friday-udsalget, og hvordan du gør den bedste handel.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram