Hvad er LTE Advanced?

BAGGRUND: 4G LTE med LTE Advanced er ikke én teknologi men et samspil mellem flere. Vi hjælper dig til at forstå LTE Advanced.

Mobilmast telemast netværk

Mobilmast med 4G LTE ved Vejers, Sydddanmark (Foto: MereMobil.dk)

Du kender allerede 4G LTE, men ved du hvad LTE Advanced er?

Noget af det vigtigste er, at forstå LTE Advanced – herefter benævnt LTE-A – dækker over en hel række forskellige teknologier, der ikke nødvendigvis er en del af det mobilnetværk, som du benytter.

LTE-A fungerer nemlig lidt som et byggesæt, hvor teleselskaberne kan vælge at benytte nogle funktioner og fravælge andre. Blot fordi mobilnetværket er et LTE-A netværk, så betyder det altså ikke, at alle netværk har samme funktioner og muligheder. Og det er her, det begynder at blive lidt indviklet.

Teleselskaberne kan vælge at bruge visse LTE-A funktioner, mens andre ikke bliver benyttet. Om et teleselskab vælger en bestemt LTE-A teknologi beror på en hel masse faktorer, lige fra hvilke frekvenser selskabet har til rådighed, over kapacitetskrav og konkurrencesituationen.

LTE-A består af en hel række forskellige avancede teknologier. Vi har på MereMobil.dk skrevet længere forklaringer på de, for forbrugernes synspunkt, vigtigeste LTE-A teknologier.

LTE kategorier – match din smartphone med mobilnetværket

Både din smartphone og dit teleselskab, skal benytte samme kategori LTE, før du får den højeste hastighed.

Kategorier er et begreb man bruger på terminalsiden – altså din smartphone eller modem. Kategorien beskriver den maksimale hastighed hvorved din smartphone/modem kan sende og modtage data fra mobilnetværket, såfremt netværket understøtter kategorien. Det er lidt kompliceret men ikke helt uoverskueligt.

Baggrund: 4G LTE kategorier – hvad betyder de

MIMO – flere antenner

MIMO står for Multiple Input Multiple Output, og er antenne teknologi, hvor man ved hjælp af flere antenner kan øge hastigheden ganske dramatisk. MIMO er en standard LTE-teknologi, men med LTE-A får teleselskaberne mulighed for bruge endnu flere antenner, så datahastigheden kan sættes i vejret.

Baggrund: Sådan giver Mimo højere hastighed

Carrier aggregation – flere frekvensbånd

Carrier aggregation går kort fortalt ud på, at bruge flere forskellige frekvensbånd til at opnå højere hastigheder.

Med LTE-A kan man opnå meget høje hastigheder, hvis man har nok frekvenser. Ofte har teleselskaberne dog kun en sammenhængende frekvensblok på 5, 10 eller 20 MHz, og det er ikke nok, hvis de skal kunne tilbyde høje hastigheder. Med LTE-A kan man bruge helt op til 100 MHz frekvenser for at opnå høje hastigheder. Carrier aggregation samler frekvenser i forskellige frekvensområder.

Baggrund: Sådan bliver mobilnettet hurtigere med Carrier Aggregation

Mere til historien

En af de næste spænde LTE-A teknologier bliver LTE noder, som er en slags avanceret repeater, der i samspil med teleselskabets netværk, forbedrer dækningen i et område.

Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
Nej! Google Pixel kører ikke ’ren Android’

BAGGRUND: Arghhh.... Google ændrer på Android i Pixel-telefonerne.

(mere…)
Måske er du film-pirat uden at vide det

Du henter IKKE film ulovligt, men er alligevel film-pirat uden at tænke over det. Et STORT problem, mener branchen. En ekspert er yderst skeptisk.

(mere…)
Derfor skal dit barn ikke bruge Snapchat

ADVARSEL: Snapchat er IKKE en børneapp. En ekspert kalder det "skræmmende", at appen har en indbygget falsk ven. Klik for at lære mere.

(mere…)
Ulovlig streaming: Tæt på filmpiraterne

EP130: Streamer du film og serier ulovligt? Ja - mange gør, siger en undersøgelse. Jeg har set nærmere på filmpiraterne. Lyt med her.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram